Băsescu, autorizat să critice judecătorii, dar mai respectuos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a transmis Consiliului Superior al Magistraturii motivarea deciziei prin care a mediat conflictul iscat de unele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului

Curtea Constituţională a transmis Consiliului Superior al Magistraturii motivarea deciziei prin care a mediat conflictul iscat de unele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Călin Popescu Tăriceanu la adresa judecătorilor.
"Cu toate că starea tensionată dintre autorităţile menţionate nu a generat un conflict de natură constituţională, totuşi Curtea Constituţională observă că este reală susţinerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii că atât preşedintele României, cât şi primul-ministru, în repetate rânduri, au criticat unele aspecte ale activităţii de înfăptuire a justiţiei. Nu se poate reţine însă că a fost vizată autoritatea judecătorească, în ansamblu, ca una dintre puterile statului, ci că au fost vizate doar unele dintre instanţele judecătoreşti ori unii dintre judecători, ca reprezentanţi ai acestei puteri. De asemenea, se constată că nu există elemente concrete din care să rezulte că starea conflictuală verbală dintre preşedintele României şi autoritatea judecătorească ar fi produs efecte juridice de natură să conducă la un blocaj instituţional ori să împiedice exercitarea prerogativelor constituţionale ale vreunei autorităţi publice, care ar putea fi remediate doar prin pronunţarea de către Curtea Constituţională a unei soluţii susceptibile de executare", se arată în motivarea Curţii. În plus, se subliniază faptul că, într-o democraţie, libertatea de exprimare şi de critică este indispensabilă, dar trebuie să fie respectuoasă chiar dacă este vorba de "o atitudine critică fermă". Preşedintele CSM, Iulian Gâlcă, a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu declaraţiile critice făcute de Băsescu şi Tăriceanu la adresa sistemului judiciar. În 26 mai, Curtea Constituţională a decis că nu a fost vorba de un conflict între puterile statului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite