Băsescu: "Nu am atacat presa!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu şi-a nuanţat afirmaţiile în legătură cu activitatea anumitor trusturi de presă româneşti, însă reprezentaţii jurnaliştilor îi cer să-şi retracteze

Preşedintele Traian Băsescu şi-a nuanţat afirmaţiile în legătură cu activitatea anumitor trusturi de presă româneşti, însă reprezentaţii jurnaliştilor îi cer să-şi retracteze acuzaţiile.

"Nu am atacat presa, am atacat practici din presă. Practica tonomatului. Bagi pacheţelul cu euro la începutul lunii şi vorbeşte pe televizoare toată luna, spre bucuria patronului. Această practică am atacat-o şi nicidecum presa", a precizat Traian Băsescu, cu prilejul adunării generale a Asociaţiei Oraşelor din România.

Şeful statului crede că "tonomatele cu euro" sunt dispuse să mintă populaţia întrucât "stăpânii lor au nevoie de administraţie centrală şi locală slabă ca să-şi poată face interesele". "Pentru unii dintre ei, preşedintele n-are drept la replică, ci trebuie să fie unul pe care băieţii-tonomat îl jignesc, îi vorbesc urât. El nu trebuie nici măcar să vorbească", a mai spus preşedintele.

El a insistat asupra ideii că afirmaţiile sale de vineri nu pot fi percepute ca un atac la libertatea presei, atât timp cât nu există o lege sau un decret prezidenţial în acest sens. "Sunt liberi. Dar dictatura tonomatelor şi a mogulilor de presă este inadmisibilă într-o democraţie, iar practicile pe care le au trebuie criticate măcar şi în baza dreptului la replică", a spus Băsescu. Şeful statului a subliniat că CNA nu a obligat instituţiile de presă să-i acorde drept la replică, deşi au difuzat emisiuni în care i-au fost aduse jigniri.

Se cer argumente şi precizări

"Codul nostru deontologic ne obligă să informăm în primul rând publicul ori de câte ori avem cunoştinţă de încălcarea normelor profesionale. În cazul în care Preşedintele României are dubii sau informaţii referitoare la corectitudinea prestaţiei profesionale a jurnaliştilor Grupului Realitatea-Caţavencu, îi solicităm să le facă publice", se arată într-un comunicat al Grupului Realitatea-Caţavencu.

Trustul media citat apreciază că, în caz contrar, este obligatoriu ca preşedintele să revină asupra declaraţiei sale iniţiale. Şi Asociaţia Jurnaliştilor din România a reacţionat la declaraţiile şefului statului, anunţând că ar putea deschide procese de calomnie împotriva lui Traian Băsescu, în cazul în care nu va face precizarea că acuzaţiile privind încălcarea normelor deontologice nu îi vizează pe toţi ziariştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite