Băsescu, ameninţat de un pix şi două sârme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două ore înainte de vizita oficială a preşedintelui Traian Băsescu, din 24 ianuarie, la sediul Prefecturii Vrancea s-a intrat în alertă de gradul zero. Serviciul de Protecţie şi Pază a

Cu două ore înainte de vizita oficială a preşedintelui Traian Băsescu, din 24 ianuarie, la sediul Prefecturii Vrancea s-a intrat în alertă de gradul zero. Serviciul de Protecţie şi Pază a găsit un dispozitiv ce putea fi o bombă artizanală, ascuns într-un hidrant. Incidentul a fost ţinut secret până ieri, când o parte a presei a publicat detalii despre poveste. Adevărul vă prezintă în exclusivitate relatările generalului Lucian Pahonţu, şeful SPP, structura care a identificat obiectul suspect.
- Este adevărat că SPP a depistat o bombă artizanală în clădirea Prefecturii Vrancea, înainte de vizita oficială a preşedintelui Băsescu?
- Nu. A fost identificat un dispozitiv de plastic şi metal, care însă nu conţinea nici- un element care ar fi putut exploda. Era o simplă ţeavă de plastic, legată cu două fire de o bucată de metal. Dimensiunile sunt comparabile cu cele ale unui stilou.
- Informaţiile privind prezenţa acestui obiect au venit prin intermediul unui telefon anonim?
- Este o informaţie falsă lansată pe piaţă. Nu există nici un telefon, doar o serie de informaţii tendenţioase direcţionate către mass-media. Un ofiţer de la SPP a găsit obiectul. Am constatat că nu este nimic periculos, dar am urmat procedurile standard pentru astfel de cazuri. S-a izolat obiectul şi apoi am anunţat colegii de la SRI şi autorităţile locale. La operaţiune nu au participat niciun fel de echipe pirotehnice.
- Au mai existat asemenea alarme false în deplasările trecute ale preşedintelui sau ale altor demnitari?
- Este prima dată. De fapt, cred că nici aceasta nu poate fi luată în calcul, fiind vorba despre un obiect inofensiv. Nu au existat materiale explozibile. Nici măcar baterii descărcate, aşa cum a circulat un zvon.
- Aţi suplimentat măsurile de protecţie obişnuite în ceea ce-l priveşte pe preşedinte?
- Faptul că obiectul care a generat alarma falsă cu bombă a fost identificat de un ofiţer SPP denotă că oamenii noştri îşi fac treaba. Nu am avut evenimente deosebite în care să fie implicat preşedintele sau un alt demnitar. Numărul efectivelor care participă la acţiuni în teren este însă confidenţial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite