Basescu va afla de la Tender cat petrol mai are Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seful statului nu va cumpara benzina pe 1 octombrie

Presedintele Traian Basescu si-a continuat, ieri, presiunile asupra companiilor petroliere, cerand ca preturile la carburanti sa tina cont de faptul ca Romania este ,o tara care are resurse interne de titei cu un cost scazut la extractie". La intalnirea la care au participat OMV-Petrom, Lukoil, RAFO si Rompetrol - reprezentat de Dinu Patriciu - Basescu a spus, potrivit unui comunicat al presedintiei, ca "este important ca in aceasta perioada dificila pentru Romania, ca urmare a distrugerilor provocate de inundatiile repetate, precum si a cresterii si a oscilatiilor imprevizibile ale pretului international al titeiului, socie-tatile petroliere sa contribuie, prin politica de vanzari si de preturi, la indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior". Urmeaza ca, saptamana viitoare, Basescu sa se intalneasca din nou cu reprezentantii acestor companii pentru a fi informat asupra solutiilor pe care acestea le propun. Acum o saptamana, seful statului a declarat ca privatizarea Petrom a fost "nefericita" si a anuntat ca analizeaza acest contract de privatizare. El a aratat ca statul roman nu trebuia sa renunte la exploatarea celor 6,5 milioane de tone de petrol din resurse interne, care pot asigura consumul Romaniei. In plus, el a spus, ieri, ca va participa la protestul public din data de 1 octombrie, cand cetatenii Romaniei sunt rugati sa nu cumpere benzina. "Era o initiativa... ziua fara masini... o solicitare a unei asociatii ca pe 1 octombrie nici unul din noi sa nu cumpere benzina. Sunt de acord si nici eu nu voi cumpara benzina pe 1 octombrie", a anuntat Basescu, cu doar cateva ore inaintea unei intalniri cu companiile petroliere din Romania. Totusi, el nu a precizat daca la acest protest va participa si SPP, care ii asigura transportul, sau doar va renunta sa alimenteze cu carburant cele doua masini aflate in proprietatea personala, un Matiz, din 2003, si un Peugeot 407, cumparat in acest an.
Profit mai mic si renuntarea la firmele-capusa
OMV-Petrom are solutii pentru dimensionarea pretului carburantilor la puterea de absorbtie a pietei romanesti. "Petrom proceseaza peste 60% titei romanesc, iar pretul de extractie este foarte mic. Deocamdata, OMV nu a facut nici o mutatie calitativa care sa-l oblige sa creasca preturile. Ar trebui sa se multumeasca cu un profit mai mic. Totusi, daca ar vinde foarte ieftin, i-ar bulversa pe ceilalti operatori care importa titei", ne-a declarat Stelian Banateanu, director in Ministerul Economiei. "OMV a exagerat, se grabeste cu recuperarea investitiei. Solutia consta in restructurarea personalului si in cresterea productivitatii. Dar pentru asta ar trebui sa faca investitii masive", ne-au declarat surse autorizate. Dan Barbulescu, actionar minoritar la Petrom, sustine ca OMV poate sa mentina fara probleme un pret corect pe piata romaneasca: "Sunt inca multe entitati "afiliate" la contractele Petrom-OMV. A se vedea unde este actionar majoritar OMV, unde este actionar majoritar Petrom si unde este actionar majoritar statul. Spre exemplu, CET-urile cumpara pacura de la Petrom, dar nu direct, ci prin intermediari. Toate acestea fac presiuni asupra pretului carburantilor".
Rezervele de titei, reevaluate de Tender
Se stie ca rezervele de titei ale Romaniei sunt de 120 milioane de tone. Cifra a fost infirmata, in timpul procesului de privatizare a Petrom, cand au fost declarate rezerve de 69 milioane de tone. "OMV i-a comandat firmei Prospectiuni o cercetare 3 D. Aceasta inseamna o tomografiere, o reprezentare tridimensionala a rezervelor de titei", ne-au declarat surse din sistem. Intamplator sau nu, rezervele sunt evaluate de Tender, presedintele firmei Prospectiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite