Băsescu: După Grecia şi Irlanda, alte două state din UE vor intra în dificultate în perioada următoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: arhivă Adevărul
foto: arhivă Adevărul

Invitat la postul public de televiziune, preşedintele român Traian Băsescu a vorbit despre problemele interne ale Uniunii Europene, situaţia economică a României, despre relaţia statului cu Rusia, dar şi despre noul concept strategic al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

- Despre Uniunea Europeană

- Uniunea Europeană are probleme interne majore. UE nu a luat măsuri suficient de drastice ţănând cont de situaţia gravă a Irlandei. S-a încercat relansarea înainte de a se încerca stoparea drenării resurselor bugetare.

- Noi am avut noroc că nu am ajuns la o paranoia a consumului. Eram aproape de o paranoia a sectorului imobiliar, însă a fost stopată de criză.

- Ce se întâmpla în Irlanda poate afecta România, însă, mai puţin decât statele din zona euro, deoarece va afecta credibilitatea UE.

- A fost Grecia, acum Irlanda. Cred că vor mai urma alte două state. S-a intrat în criza datoriilor suverane. Nu se poate termina decât prin austeritate.

- Vor fi ţări care vor intra în dificultate în perioada următoare. Portugalia este într-o situaţie dificilă.

- Un consum trebuie să fie ponderat, iar cheia relansării economice, mai lentă, o reprezintă investiţiile, nu consumul.

- O prăbuşire a monedei euro reprezintă o prăbuşire a economiei europene, o dispersare.

- Despre situaţia economică a României

- România a făcut ce a trebuit în 2010. Sper să finalizeze ce are de făcut pentru a nu fi afectaţi de vârtejul acesta al datoriilor suverane.

- România are de achitat la finalul lui noiembrie 1,2 miliarde euro, bani împrumutaţi din sistemul bancar anul trecut. Dacă noi vom reuşi să luăm acest credit de circa un miliard de euro cu dobânzi de sub 5%, undeva pe 24-25 noiembrie, înseamnă că România a redevenit credibilă, înseamnă recunoaşterea de pe piaţă a măsurilor pe care România le-a luat.

- Aş vrea acest credit pe trei ani, cu dobânzi de sub 5%. Irlanda are acum, pe piaţa financiară internaţională, dobânzi la credite de 9%, Grecia undeva la 8%.

- Să sperăm că majorarea de 15% a salariilor bugetarilor anul viitor, anunţată de premier, să fie posibilă. Bugetarii au fost cei mai afectaţi: şi de reduceri şi de inflaţie.

- România va adera la euro atunci când va fi pregătită. Pentru a supravieţui în zona euro trebuie să ai o economie puternică, asemenea Germaniei.

- Despre relaţia cu Rusia

- NATO nu este un risc pentru Federaţia Rusă, iar Federaţia Rusă nu este un risc pentru NATO.

- Nu pot să spun că sunt un politician care vede că Rusia are numai flori pentru România, însă riscurile pe care le are de înfruntat NATO le are şi Rusia: riscuri legate de atacuri cibernetice, riscuri legate de droguri etc.

- Este evident în ultimele luni că Moscova a dat semnale serioase că este dispusă să discute cu Uniunea Europeană despre rezolvarea situaţiei din Transnistria, fie prin retragerea trupelor ruseşti din zonă, sau cel puţin prin înlocuirea lor cu unele ale Uniunii Europene.

- Nici nu ar fi bine ca România să fie implicată cu forţe de securitate în Transnistria.

- Există deschidere la Bruxelles pentru aderarea Republicii Moldovei, atunci când este pregătită.

- Despre noul concept strategic al NATO

- Lansarea unui nou concept strategic pentru NATO s-a făcut în 2008 la Bucureşti. Noul concept strategic acoperă nevoile integrale ale României. Stabilitatea şi siguranţa nu mai sunt un reflex al celor 28 de state, ci include şi statele partenere.

- Foarte important este că în noul concept strategic NATO îşi asumă responsabilităţi în soluţionarea crizelor. Alianţa îşi asumă responsabilitatea faţă de dezvoltarea armanentelor. Modalităţile de intervenţie în astfel de situaţii trebuie discutate.

- Nici România nu-şi respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. Niciun stat european nu-şi mai respectă angajamentele privind alocările bugetare pentru modernizarea armatei.

- România din 2013 nu mai are capacitatea de a-şi proteja singură spaţiul aerian deoarece nu a fost capabilă să găsească înlocuitori pentru avioanele Mig-21 Lancer.

- România este printre statele care îşi respectă cu stricteţe angajamentele faţă de NATO, în afară de alocările bugetare. Suma destinată Armatei ar putea creşte după redresarea economică.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite