Băsescu: Vin dosarele grele cu politicieni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentarea Raportului de activitate al Parchetului General pe anul 2006 a dat prilejul, ieri, preşedintelui Traian Băsescu să arate că este foarte bine informat. "Estimez că vor fi

Prezentarea Raportului de activitate al Parchetului General pe anul 2006 a dat prilejul, ieri, preşedintelui Traian Băsescu să arate că este foarte bine informat.

"Estimez că vor fi dosare grele, vor viza persoane politice importante", a pus în gardă şeful statului, luând prin surprindere chiar şi procurorii. La şedinţa de bilanţ a Parchetului General au participat şi ministrul de interne, Vasile Blaga, şi ministrul justiţiei, Monica Macovei.

Dosarul "Porţile de Fier", în faza actelor premergătoare

Dosarul privind retehnologizarea Porţilor de Fier este în faza actelor premergătoare la DNA, dar va fi trimis în aceste zile la Parchetul General, a declarat, ieri, Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În urma verificărilor, procurorii au decis declinarea cauzei, întrucât ar putea fi vorba de abuz în serviciu în legătură cu unele achiziţii publice, infracţiune ce nu intră în competenţa DNA. Acest dosar este o disjungere dintr-o cauză finalizată anul trecut şi care privea conducerea Hidroelectrica, acuzată că ar fi achiziţionat la suprapreţ piese contrafăcute. Aparatura a fost cumpărată la preţuri de 30-40 de ori mai mari decât cele practicate de firmele ale căror produse le-au contrafăcut. Prejudiciul total pe care procurorii DNA l-au calculat ca fiind adus societăţii Hidroelectrica, prin două contracte de achiziţii publice, se ridică la aproximativ 1,8 milioane de euro. Conform şefului DNA, în acest moment, nu s-a început urmărirea penală în acest dosar. "Jurnalul Naţional" a susţinut în ediţia de ieri că acest dosar îl are drept ţintă pe premierul Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, preşedintele Băsescu a lăsat să se înţeleagă că este la curent cu faptul că, în curând, "vor fi dosare grele, care se vor apropia de finalizare şi vor viza persoane politice importante". Declaraţia lui i-a luat prin surprindere pe toţi procurorii prezenţi la bilanţul Ministerului Public. Întrebat de jurnalişti de unde are aceste "premoniţii", şeful statului s-a limitat în a spune "am citit şi eu în presă". De această dată, presa părea credibilă, deşi, de la prezidiul sălii în care a fost prezentat Raportul de activitate al Parchetului General, Băsescu nu s-a sfiit să acuze unele ziare că-i poartă sâmbetele şi că au transformat memorial Alro în "bileţele" folosite într-o armă împotriva sa.

Memoriu pentru preşedinte via Parchet

Preşedintele a folosit remarci negative la adresa jurnaliştilor şi în momentul în care a admis că mass-media este un factor de presiune asupra anchetatorilor. "Vă cer un singur lucru: aplicaţi fără discriminare legea. (…) Indiferent la ce campanii aţi fi supuşi, nu există lucru mai important pentru România decât o justiţie aplicabilă oricui, de la preşedinte la cel mai neimportant om pe scara socială", a spus Băsescu. Şeful statului a adus şi de lucru procurorilor - un memoriu primit la preşedinţie de la Cluj, care, dacă va fi dovedit real, este "probă incontestabilă a influenţării justiţiei de către politicieni, afacerişti, presă şi chiar magistraţi" cu scopul de a influenţa rezultatele unei licitaţii. Memoriul, pe care şeful statului a ţinut să precizeze că a scris cu stiloul "rog analiză şi rezolvare legală", urma să ajungă ieri după-amiază pe masa procurorului general Laura Kovesi. Un memoriu adresat mai multor instituţii ale statului, printre care şi Parchetului General, în data de 28 februarie, este cel al principalului acţionar al echipei de fotbal CFR Cluj, Paszkany Arpad Zoltan, învinuit în dosarul "Gazeta" pentru instigare la şantaj şi sprijinire de grup infracţional.

Afacerile cu terenuri, ţinta cea mai mare a presiunilor

Traian Băsescu ştie şi ţinta cea mai mare a presiunilor - cea legată de terenuri. "Este cea mai mare atractivitate pentru fraude", a atenţionat şeful statului. El a admis că în acest moment nu sunt condiţii optime în toate Parchetele şi că numărul procurorilor este scăzut, însă nu a putut să nu remarce că aceste probleme au fost prezentate şi în 2005 şi 2006. "Aceasta înseamnă că avem o problemă: ori nu vrem, ori nu putem", a subliniat şeful statului. Totuşi, procurorii au fost şi felicitaţi de Băsescu pentru eforturile depuse în lupta împotriva corupţiei, luptă pe care a catalogat-o ca fiind "inegală". "Spun inegală, pentru că de multe ori legislaţia nu vă ajută, de foarte multe ori mijloacele pe care le aveţi la dispoziţie nu vă ajută pentru a pune rapid şi eficient soluţiile pentru care un procuror optează", a spus Băsescu.

Blaga consideră termenul pentru reţinere prea mic

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, s-a arătat nemulţumit de termenul de reţinere a unei persoane, prevăzut de Constituţie, de doar 24 de ore, ceea ce duce la situaţia în care foarte multe persoane au fost eliberate după expirarea acestui termen. Motivul este legat de faptul că în decursul celor 24 de ore trebuie îndeplinite mai multe acte procedurale, printre care aducerea la cunoştinţa procurorului a ridicării persoanei respective, precum şi transportarea acesteia la sediul poliţiei.

"În condiţiile în care persoana respectivă trebuie adusă din altă localitate, se creează o nouă situaţie, în care cele 24 de ore nu mai sunt suficiente.

Astfel, în 2006, din cele 7.000 de persoane reţinute, peste 3.000 au fost puse în libertate din cauza expirării celor 24 de ore de reţinere", a subliniat ministrul.

Blaga a reclamat şi numărul restrâns de procurori antrenaţi în acţiunile de combatere a criminalităţii. Astfel, potrivit statisticilor, la un număr de 20.000 de lucrători de poliţie judiciară ar exista, practic, 1.000 de procurori.

1.000.000 de dosare penale

Procurorul general al României, Laura Kovesi, a atras atenţia asupra pasivităţii procurorilor de la Parchetul General şi a celor de pe lângă Curţile de Apel. Kovesi a spus că, anul trecut, unităţile Ministerului Public au fost învestite cu soluţionarea unui număr de aproximativ un milion de cauze penale, iar cel mai mare volum de activitate s-a înregistrat la Parchetele de pe lângă judecătorii, care au avut de soluţionat aproximativ 800.000 de cauze.

Parchetele de pe lângă tribunale şi Curţi de Apel au avut în lucru aproximativ 80.000 de dosare, respectiv 9.500.

Tăriceanu: Nu mă simt vizat de declaraţiile preşedintelui

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat surprins, ieri, la Constanţa, că "temele de campanie ale PSD", cu care a fost atacat în 2000, sunt reluate acum "de alţi tovarăşi politici", făcând referire la aşa-zisul dosar penal care i s-ar pregăti în legătură cu retehnologizarea Centralei de la Porţile de Fier. Întrebat dacă se simte vizat de declaraţiile preşedintelui Băsescu potrivit cărora vor apărea dosare în care vor pica oameni politici importanţi, Tăriceanu a răspuns că este mirat că "preşedintele vorbeşte de acest lucru, deşi România este o ţară în care există o separaţie a puterilor în stat". "Nu mă simt vizat de cele declarate de domnul preşedinte. Eu, ca prim-ministru, nu sunt informat de ce face Justiţia. Nu ştiu de unde ştie preşedintele", a spus premierul Tăriceanu.

Voiculescu: Nu e normal ca Băsescu să cunoască apriori dosarele penale

Preşedintele PC, Dan Voiculescu, a declarat, ieri, că "nu este normal" ca preşedintele României să cunoască "apriori" dosarele penale, indiferent ale cui sunt ele, şi a apreciat declaraţia lui Traian Băsescu drept "o dovadă" că acesta încalcă Constituţia. În opinia liderului conservatorilor, declaraţia "directă" şi "personală" a preşedintelui Traian Băsescu reprezintă "o dovadă prin care dânsul confirmă că încalcă Constituţia". El a mai etichetat gestul preşedintelui drept "o intervenţie neavenită", care "nu o să-i aducă voturile celor care au crezut în dânsul atunci când l-au votat în 2004". "Trebuie să răspundă pentru ce vorbeşte, pentru că este preşedintele ţării", a mai spus liderul PC.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite