Băsescu: Ţuluş rămâne în funcţie, Chiuariu ar trebui să plece!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a respins aseară cererea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, de revocare din funcţie a procurorului-şef din cadrul DNA, Doru Ţuluş. În ciuda raportului

Preşedintele Traian Băsescu a respins aseară cererea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, de revocare din funcţie a procurorului-şef din cadrul DNA, Doru Ţuluş.

În ciuda raportului privind activitatea DNA întocmit de CSM, care relevă o serie de abuzuri ale procurorilor, şeful statului nu numai că a considerat că Doru Ţuluş nu poate fi revocat din funcţie, dar şi-a exprimat părerea că "acela care ar trebui să plece este ministrul Chiuariu".

Traian Băsescu şi-a motivat decizia prin faptul că şi CSM a dat aviz negativ solicitării de revocare din funcţie a lui Ţuluş, însă a înşirat şi o serie de acte normative iniţiate de ministrul justiţiei.

În opinia preşedintelui, o serie de ordonanţe de guvern, printre care şi cea de modificare a Legii privind răspunderea ministerială, l-ar fi transformat pe Tudor Chiuariu într-un "scut pentru posibili infractori".
Preşedintele a apreciat că demersul ministrului Chiuariu privind revocarea lui Ţuluş a fost de fapt o comandă a "stăpânului care-l trimisese în guvern".

Băsescu şi-a arătat public supărarea că activitatea Comisiei Speciale de la Cotroceni a fost blocată. Reamintim că activitatea comisiei trebuia să fie reluată, conform actului normativ adoptat de guvern, pe data de 4 noiembrie, însă Asociaţia Magistraţilor din România a intentat un proces privind regulamentul de funcţionare, iar activitatea este întreruptă până la pronunţarea instanţei.

"Preşedintele vrea ca abuzurile DNA să continue"

În replică, Tudor Chiuariu a declarat că "preşedintele, în loc să răspundă, argumentat, la o cerere întemeiată pe lege, a ales să lanseze un atac politic la adresa mea".

El consideră că poziţia preşedintelui Băsescu nu este de natură să contribuie nici la credibilizarea luptei anticorupţie şi nici la stoparea practicii de a folosi instituţiile statului în campania electorală. Ministrul a mai arătat că şeful statului nu a precizat ce se va întâmpla cu abuzurile depistate de CSM la Secţia a II-a din DNA.
"Am înţeles că domnul preşedinte vrea ca aceste abuzuri să continue", a conchis Chiuariu, care va răspunde detaliat astăzi la acuzele lui Traian Băsescu. (L. Năstase/I. Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite