Băsescu şi Tăriceanu, la Mănăstirea Secu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miile de credincioşi sosiţi la canonizarea Mitropolitului Varlaam au avut parte nu numai de un "spectacol" religios, ci şi de unul politic Pelerinii care s-au aflat ieri la Mănăstirea

Miile de credincioşi sosiţi la canonizarea Mitropolitului Varlaam au avut parte nu numai de un "spectacol" religios, ci şi de unul politic

Pelerinii care s-au aflat ieri la Mănăstirea Secu, pentru a participa la slujba de canonizare a Mitropolitului Varlaam, au uitat de cele sfinte şi i-au urmărit pe politicienii veniţi de la Bucureşti.

Şi pentru că preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa au stat în partea dinspre mulţime a scenei construite pentru oficierea slujbei, fiecare mişcare a celor doi a fost "spionată" cu interes de mii de curioşi.

Cu bronzul de mare vizibil, Traian Băsescu a arătat mult calm. În câteva rânduri s-a aşezat pe scaunele amplasate pe scenă, dar de fiecare dată a fost nevoit să se ridice rapid. Prima dată s-a întâmplat când un preot şi-a făcut apariţia lângă cuplul prezidenţial pentru a-l împărtăşi.

Separaţi de preşedinte doar de câţiva metri, oamenii din primele rânduri nu au ratat ocazia de a-i da sfaturi. "Stă prea ghebos. Un preşedinte de stat ar trebui să stea drept, nu aşa", a spus o femeie după ce l-a cântărit atent din ochi pe Traian Băsescu.

"Uite, mai vine câte un preot la el, că stă cam singur"

Chiar dacă la slujba de ieri au fost prezenţi şi alţi politicieni, doar cuplul prezidenţial a avut parte de atenţia prelaţilor. Aceştia au venit pe rând să-i salute pe Traian şi Maria Băsescu, fiecare adresându-i şi câteva cuvinte.

Momentul nu a scăpat neobservat de mulţime: "Uite, mai vine câte un preot la el, că stă cam singur. Ceilalţi stau şi vorbesc între ei, dar pe Băsescu nu-l bagă nimeni în seamă", a spus o femeie pentru care slujba de canonizare trecuse demult în planul secund.

Şi pentru că tot l-au văzut de aproape, oamenii nu au scăpat prilejul de a-i face fotografii şefului statului, la fel cum au procedat şi câţiva călugări.

La finalul slujbei, preşedintele Traian Băsescu a plecat direct spre ieşire. Înainte de a ajunge la maşină, s-a întreţinut cu oamenii, care i-au cerut fie să le rezolve problemele, fie s-au mulţumit să dea mâna cu şeful statului.

Maria Băsescu a preferat să meargă mai înainte şi să-şi aştepte soţul la ieşire, după care cei doi au plecat în mare viteză. Dacă Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime, premierul Tăriceanu a fost mai reţinut. De altfel, Băsescu şi Tăriceanu au stat în zone diferite la slujbă.

Preşedintele, în partea din faţă a scenei, iar premierul şi cei care-l însoţeau, respectiv Bogdan Olteanu, Paul Păcuraru şi Adrian Iorgulescu, în partea din spate a scenei. La final, primul-ministru a mai zăbovit la mănăstire şi s-a întreţinut cu prelaţii prezenţi la slujbă, participând şi la masa din final.

ÎPS Daniel îi mulţumeşte premierului

După slujba de canonizare a Mitropolitului Varlaam, şeful statului, premierul şi Parlamentul României, reprezentat prin Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, au primit cadou câte o icoană.

Toţi trei au sărutat icoana reprezentându-l pe Sf. Varlaam, Traian Băsescu fiind chiar aplaudat de mulţime.

ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi principalul candidat pentru funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a ţinut să le mulţumească tuturor politicienilor prezenţi ieri la Mănăstirea Secu, cu o menţiune specială pentru Călin Popescu Tăriceanu, care a ajutat în timp util la finalizarea raclei unde sunt depuse moaştele Sf. Varlaam.

În schimb, în momentul în care Tăriceanu s-a îndreptat să se închine la racla cu moaşte, mulţimea l-a taxat imediat şi a murmurat pentru că premierul nu şi-ar fi făcut cruce înainte de a săruta icoana.

Varlaam, candidat la funcţia de patriarh ecumenic

Sf. Sinod al BOR a aprobat trecerea în rândul sfinţilor din calendarul BOR a învăţatului mitropolit Varlaam al Moldovei cu data de prăznuire în 30 august. Acesta a fost ales mitropolit al Moldovei în 1632. În 1653, s-a retras la Mănăstirea Secu, unde a trăit până în 1657.

Varlaam a fost unul dintre ierarhii români care au contribuit la consolidarea limbii române literare prin răspândirea tiparului în Moldova şi ca autor al unor lucrări de literatură ecleziastică, dintre care cea mai cunoscută este "Carte românească de învăţătură" (1643). Fapt unic în istoria BOR, în 1639, Varlaam a fost unul dintre cei trei candidaţi pentru funcţia de patriarh ecumenic.

Mitropolitul Daniel îşi consolidează poziţia

La doar o zi după ce CNSAS a chemat la discuţii câţiva dintre ierarhii Sf. Sinod, suspectaţi că ar fi colaborat cu Securitatea, aceştia au participat ieri la slujba religioasă de canonizare a Mitropolitului Varlaam. Ironia face ca aceasta să se fi petrecut tocmai la Mănăstirea Secu.

S-a putut observa că printre ierarhii prezenţi au venit şi câţiva a căror opţiune pentru alegerea viitorului patriarh este încă incertă. Odată ce a participat şi ÎPS Teofan al Olteniei, principalul contracandidat al ÎPS Daniel, este exagerat să credem că cei care au participat au trecut neapărat în tabăra locţiitorului de patriarh.

O altă variantă este aceea că strategic, ÎPS Daniel va avea în continuare un însemnat rol în BOR (practic, al doilea în ordine ierarhică), în cazul în care nu va fi ales Patriarh pe data de 12 septembrie.

Iată de ce, susţin unii observatori ai vieţii religioase, o parte dintre cei care au participat ieri la slujba de canonizare fac un gest de reverenţă faţă de actualul locţiitor de Patriarh, indiferent care le va fi opţiunea pentru alegerea patriarhului.

Cert este că ÎPS Daniel are zilele acestea mai multe prilejuri de a discuta cu confraţii din Sf. Sinod şi de a-şi preciza programul de viitor Patriarh. După ceremonia de ieri, la care au participat numeroşi ierarhi care vor avea drept de vot pe 12 septembrie, urmează un moment asemănător.

Între 4 şi 9 septembrie, se va desfăşura la Sibiu cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană la care vor participa numeroşi reprezentanţi ai catolicismului, protestanţilor şi ai altor confesiuni şi culte, alături de o bună parte dintre ierarhii Sf. Sinod. (Marius Vasileanu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite