Băsescu şi Realitatea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu poate exista solidaritate de breaslă în presa cu agendă politică "Adevărul" a făcut o greşeală în ziarul de sâmbătă prin titlul "Băsescu, în război total cu presa". Ştirea

Nu poate exista solidaritate de breaslă în presa cu agendă politică

"Adevărul" a făcut o greşeală în ziarul de sâmbătă prin titlul "Băsescu, în război total cu presa". Ştirea era corectă, însă titlul a deformat conţinutul articolului. De ce? Pentru că Băsescu nu e în război cu toată "presa". El are un meci cu un anume stil de a face presă.

În primul rând, este vorba de acele ziare şi televiziuni care sunt ele însele în război non-stop cu preşedintele. Aici, degetul prezidenţial arată înspre trustul media al lui Dan Voiculescu. Concret, înspre emisiunea de seară de la Antena 3 care îl are ca invitat permanent pe Ion Cristoiu.

Nu mai e un secret, în studioul cu pricina, Băsescu este invitat de serviciu la încasat bastoane, indiferent de subiect. Nu e nimic de condamnat, realizatorii tv au tot dreptul de a-şi face emisiunea aşa cum cred. Inclusiv să-l toace non-stop pe şeful statului.

Dar astfel de meniu editorial are un decont logic şi inevitabil: îl încarcă zilnic pe Băsescu cu energie antimedia. Şi, uneori, sacul de box prezidenţial alege să explodeze - aşa cum s-a întâmplat şi vinerea trecută - împotriva acestui stil jurnalistic.

Emoţional şi uman, preşedintele poate fi înţeles. Din poziţia funcţiei sale politice, nu. Cu atât mai puţin de acceptat este plasarea unui anume ziarist pe lista sa de ţinte media. Nu cred că prin dezvăluirile din cazul "Hayssam" Victor Ciutacu a urmărit altceva decât ce îşi propune orice jurnalist: să facă dezvăluiri despre mai-marii zilei.

Că ele pot fi contestate, asta e altă discuţie. Iar pentru aşa ceva, normal era un drept la replică, nu un discurs în faţa naţiunii. Însă, pe cât de imatură politic este reacţia nervoasă a şefului statului, pe atât de neobrăzată este încercarea unora de a crea sentimentul unei "solidarităţi de breaslă" a trusturilor media împotriva lui Traian Băsescu.

Imediat după ce Băsescu şi-a încheiat tirada "antitonomate", Realitatea TV s-a grăbit să includă "Adevărul" pe lista "inamicilor" prezidenţiali. A făcut-o şi a doua zi citând articolul sec, menţionat la începutul acestui text, în cadrul unei ştiri cu tema "Presa reacţionează". Care reacţie? Nu avem un război cu Traian Băsescu, după cum Traian Băsescu nu are un război cu noi.

Nu asta e Realitatea noastră. Probabil că nu întâmplător "Adevărul" nu a fost menţionat de preşedinte pe lista trusturilor cu care are o relaţie nepotrivită. Atunci când scriem critic despre Băsescu, încercăm s-o facem cu măsură. Nu vrem nici să-l dăm jos din funcţie, nici să-i mâncăm din procentele electorale şi nici să-l altoim cu orice preţ. Informăm şi avem opinii.

Onest. Atenţie: relaţia preşedinte-presă se află într-un moment de criză majoră! Nu ştim cine poartă o vină mai mare. Însă ştim sigur unde va duce alimentarea acestei spirale conflictuale: la decredibilizarea ambelor tabere. Oare cui foloseşte?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite