Băsescu la Bruxelles: Va trebui să găsim soluţii mai inteligente decât simpla expulzare a romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi omologul său român, Traian Băsescu, s-au întâlnit joi, la Bruxelles, relaţiile dintre cei doi părând glaciale, remarcă Daily Mail.

Summitul UE de la Bruxelles are loc după declanşarea unei dispute între Paris şi Bruxelles, determinată de politica Franţei de repatriere a romilor români şi bulgari. Deşi subiectul romilor nu era inclus în agenda oficială a summitului, Germania şi Italia au insistat asupra unei discuţii pe această temă.

Preşedintele Traian Băsescu a insistat, la Bruxelles, asupra faptului că strategia pentru integrare este necesară în cazul romilor nomazi.

"În România sunt circa un milion de romi care sunt integraţi în societate. Sunt sate de romi (...) unii sunt doctori, alţii sunt profesori, alţii sunt ingineri, alţii sunt politicieni. Deci sunt peste un milion de romi integraţi", a spus şeful statului, adăugând că există de asemenea şi o parte dintre romi, cei nomazi, care nu au fost integraţi.

"Va trebui să găsim soluţii mai inteligente decât simpla expulzare sau simpla trimitere voluntară acasă şi acesta a fost apelul meu - de a găsi soluţii inteligente de integrare, în care să aibă şansa de a câştiga bani muncind şi de a-şi educa copiii", a adăugat Băsescu, transmite Mediafax.

Băsescu a declarat că în timpul Consiliului European a salutat în numele României poziţia Comisiei Europene faţă de Franţa, "cu excepţia unor excese de limbaj" şi a adăugat că CE va investiga dacă legislaţia franceză respectă directivele europene.

"În afară de a nu fi de acord cu unele formulări, am salutat faptul că a existat reacţia CE la posibile încălcări ale drepturilor cetăţenilor europeni", a spus Băsescu. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că s-a declarat în dezacord cu afirmaţiile comisarului Viviane Reding, el a spus: "Şi în timpul Consiliului am folosit aceeaşi formulare: cu excepţia unor excese de limbaj salutăm poziţia Comisiei Europene".

Şeful statului a mai spus că dorinţa sa este de a soluţiona problema cu Franţa. "Nu este problema noastră ce va face Comisia. Ce este problema noastră este ca această dispută să fie rezolvată între România si Franţa şi atât eu cât şi preşedintele Sarkozy am stabilit că nu avem nevoie de intermediar şi o vom rezolva", a mai spus Băsescu.

Politica franceză de repatriere a romilor a declanşat o dispută între Paris şi Bruxelles, comisarul european pentru Justiţie ameninţând că va declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei şi vorbind despre "circumstanţe care dau impresia că unele persoane sunt repatriate dintr-un stat membru numai pentru că aparţin unei anumite minorităţi etnice". "Credeam că Europa nu va mai fi martorul unei astfel de situaţii după cel de-Al Doilea Război Mondial", a spus ea marţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite