Băsescu către Bistreţ: "Fugiţi! Vin apele!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la prânz cu elicopterul pe stadionul din localitate. Între timp, în faţa primăriei s-au strîns sute de oameni care voiau să vorbească cu şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la prânz cu elicopterul pe stadionul din localitate. Între timp, în faţa primăriei s-au strîns sute de oameni care voiau să vorbească cu şeful statului. La ieşirea din primărie, mesajul preşedintelui a fost fără echivoc: "Trecem la evacuare în orice condiţii, pentru că speranţa că nu vine apa a rămas doar o speranţă. Vin două săptămîni de foc. Există locuri de cazare pentru oameni şi se au în vedere tabere unde să fie duse animalele. Am văzut din elicopter multe animale în mijlocul apelor, între localităţile Cârna şi Plosca", a spus Băsescu.
În timpul vizitei preşedintelui, tensiunea în comună a atins cote maxime. Oamenii au acuzat autorităţile de "interese meschine", fiind convinşi că au fost sacrificaţi pentru ca alţii să scape. Localnicii i-au cerut preşedintelui să-i ajute. "Oamenii buni, luaţi tot ce puteţi. Un frigider, o canapea şi plecaţi. Nu aşteptaţi până la noapte, că vin apele. Avem jandarmi aici care va păzesc casele", a fost răspunsul lui Băsescu. "Fetelor, încărcaţi ce aveţi, că vine apa", le-a transmis şeful statului unor femei de pe margine care nu credeau în spusele preşedintelui. Cât despre cum vor fi ajutaţi sinistraţii, Băsescu a spus că este convins că guvernul va găsi o soluţie. Şeful statului a precizat că nu este nevoie de instituirea stării de urgenţă: "Asta ar însemna ca în loc de primar să avem ofiţeri MApN".

Băsescu i-a acuzat pe ziarişti de demagogie
Preşedintele a avut din nou ceva de împărţit cu ziariştii. Întrebat de reporterul de la Realitatea TV de ce nu a vizitat tabăra sinistraţilor de la Rast, Băsescu a izbucnit: "Sunteţi agresiv şi nu o să răspund la întrebarea asta. În loc să vă faceţi că plângeţi de mila lor, să ajutaţi autorităţile să-i convingă pe oameni. Introduceţi agresivitatea în rândul oamenilor. Dacă puteţi să-i ajutaţi pe oamenii aceştia, făceţi-o cinstit, nu demagogic", a replicat Băsescu. Preşedintele le-a mai reproşat ziariştilor prezenţi la locul dezastrelor că nu au încercat să-i convingă pe sinistraţi să-şi părăsească gospodăriile. Băsescu a spus că relatările lor de presă nu fac altceva decât să introducă agresivitatea între oameni.

Viitura se întinde între Bechet şi Giurgiu
La intrarea în ţară, debitul Dunării a scăzut la 14.800 mc pe secundă. Acest lucru nu înseamnă că pericolul a trecut, ci doar că viitura se află în totalitate pe sectorul românesc al Dunării. "Viitura are un vârf foarte lung, care se întinde între Bechet şi Giurgiu. Pe acest sector, Dunărea are un debit de 15.500 de metri cubi pe secundă", ne-a declarat Sorin Rândaşu, şeful Dispeceratului Apelor Române. Abia după o săptămână se va vedea prima scădere a debitelor. Va urma o perioadă periculoasă, avertizează specialiştii, pentru că digurile au stat aproape o lună sub presiune.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite