Basarabenii învaţă democraţia după manual nemţesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfrăţirea localităţii Budeşti cu mai multe orăşele ale Uniunii Europeane a dat tinerilor basarabeni gustul lumii occidentale. De patru ani, la Budeşti, o suburbie a Chişinăului,

Înfrăţirea localităţii Budeşti cu mai multe orăşele ale Uniunii Europeane a dat tinerilor basarabeni gustul lumii occidentale.

De patru ani, la Budeşti, o suburbie a Chişinăului, localnicii se recomandă ca fiind europeni "mai mult după fapt şi mai puţin după vorbă". Şi asta pentru că sunt singurii din Republica Moldova care s-au înfrăţit cu localităţi din Germania, Italia şi, mai nou, duc tratative şi cu un orăşel din Suedia.

După ce străbaţi sudul Republicii Moldova, unde sărăcia se simte ca peştele-n apă şi apoi ajungi la Budeşti, ajungi să ţi se pară chiar un loc cosmopolit. Legăturile comunei cu vestul au început în 2003, când o localnică din Budeşti, pe nume Carolina, a făcut o vizită scurtă în Kaufungen, Germania. Acolo şi-a făcut câţiva amici, membri ai unei fundaţii care coordonează programe destinate copiilor.

Întoarsă acasă, la Budeşti, a început să încropească împreună cu primarul Nina Costiuc proiecte pe care să le propună acestei fundaţii spre finanţare. După un an, fosta Casă de Cultură a comunei, nefuncţională de mai bine de 10 ani, a devenit un centru pentru tineri cu o investiţie nemţească de aproape 200.000 de euro. Acum, în acest loc, 250 de copii din comună au diverse programe de instruire.

Ambasadorul Germaniei, prieten cu budeştenii Când am ajuns la Budeşti l-am găsit pe ambasadorul Germaniei la Chişinău, care venise la amicii săi. După prima sa vizită la Budeşti, Wolfgang Lerke a susţinut financiar renovarea şcolii din localitate, care stătea să pice. "Când am făcut o primă vizită în comună, scările şcolii erau fărâmiţate şi ploua prin acoperiş, altfel spus locul era foarte deteriorat… şi am sprijinit cu 13.000 de euro consolidarea sălilor de curs", explică Wolfgang Lerke.

Tot anul trecut, la finalul Campionatului Mondial de fotbal, care a avut loc în Germania, ambasadorul Lerke a mai avut o "ofertă" pentru Budeşti, de data aceasta o iniţiativă "verde". "Fiind invitat la un talk-show la postul public de televiziune din Moldova, am fost întrebat ce acţiuni desfăşor în Moldova legate de campionat.

Nu aveam nimic pregătit în acest sens, dar brusc mi-a venit ideea să spun că voi planta atâţia copaci câte goluri au fost marcate în campionat. Eu am spus-o ca şi o glumă, dar deja telespectatorii începuseră să intre în direct să spună că vor să doneze copaci pentru planul meu", povesteşte Lerke.

Aşa s-a iniţiat şi "zona verde" în Budeşti, un parc în care cei 174 de arbori au fost sădiţi în cerc, după forma unei mingi de fotbal. Cei mai mici dintre budeşteni, privilegiaţi cu bani europeni Proiectele cu sprijin european s-au ţinut lanţ, făcând ca mentalitatea budeştenilor să împrumute tot mai mult de la nemţii din Kaufungen, de la italienii din Bertinoro şi, mai nou, de la suedezii din Ale Kommun.

Bolnavii de diabet din comună şi-au găsit un sprijin. Cei peste 40 de budeşteni suferinzi au primit aparate cu care să-şi măsoare singuri nivelul glicemiei. Un alt program i-a vizat pe copiii care au avut în familie cazuri de TBC. Ei au fost hrăniţi cu un regim special şi cu un consistent surplus de vitamine. Prichindeii din familiile numeroase au primit şi ei sprijin financiar, iar cei care aveau probleme cu frecvenţa la orele de curs au fost incluşi într-un program de consiliere şi reintegrare în colectiv.

Iar cei mai săraci 120 de copii din Budeşti au fost selectaţi vara aceasta la o tabără de 10 zile, unde voluntarii nemţi şi italieni au avut grijă de micuţi. "Poiana lui Iocan" de Budeşti Comuna Budeşti adună mai bine de 5.000 de suflete, din care aproape 20% sunt plecaţi la muncă în străinătate. Budeştenii fac politică după modelul "Poienii lui Iocan".

În centrul comunei îi auzi vorbind despre europenitate şi îşi varsă oful pe actuala guvernare. Se simt pe jumătate europeni şi cred că politica actuală îi face să vadă Vestul cu jumătăţi de măsură. "De când cu intrarea României în UE, noi suntem închişi ca într-o cuşcă. Ai sentimentul că eşti blocat aici", spune Valentina Vartraş, localnică din Budeşti.

"Cu cât intrăm mai repede în UE, cu atât e mai bine, dar comuniştii ne tot demonstrează că avem cale lungă", e de părere Vasile Viaceslav, un budeştean de 30 de ani. "Am semnale însă că tot mai mulţi investitori nemţi sunt interesaţi de regiune", îi încurajează Wolfgang Lerke.

Pentru centrul pentru tineret din comună, nemţii i-au sprijinit pe budeşteni cu 200.000 de euro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite