Basarabenii din familiilemixte, scoşi din ţară la trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de familii se despart din trei în trei luni: fizic, şi nu în actele oficiale de căsătorie. Este cazul familiilor mixte, formate din vasluieni şi basarabeni, care trăiesc în localităţile

Sute de familii se despart din trei în trei luni: fizic, şi nu în actele oficiale de căsătorie. Este cazul familiilor mixte, formate din vasluieni şi basarabeni, care trăiesc în localităţile de pe Valea Prutului. Cum basarabenii n-au reuşit să obţină cetăţenia română şi nici permise de şedere pe o perioadă de un an, singura soluţie legală pentru a-şi putea continua viaţa este de a pleca din ţară pentru a-şi reînnoi actele. La fiecare trei luni, basarabenii sunt scoşi din ţară de poliţiştii de frontieră, pe motiv că le-a expirat viza sau nu şi-au prelungit permisul de şedere.
Unii, mai cu stare, au reuşit să obţină permise de şedere valabile un an, pentru care şi-au deschis conturi cu câte 40 milioane de lei, bani împrumutaţi, alţii nu, sărăcia, din nou, punându-şi amprenta pe destinele oamenilor. Viorel Caşu şi Viorel Bejan, ale căror soţii sunt din Republica Moldova, ne-au povestit că în fiecare an trebuie să strângă o sumă destul de mare de bani, ca să poată dovedi că îşi pot întreţine familiile: "Nu ne dorim altceva decât să putem trăi alături de soţiile noastre, de peste Prut, cu care ne-am căsătorit şi convieţuim de ani buni împreună. Avem copii la şcoală şi astfel dăm dovadă că suntem buni cetăţeni ai ţării. Ne dorim să trăim fără teama că în anul următor nu vom mai avea cele 40 milioane de lei pe care să le depunem într-un cont bancar pentru a dovedi că suntem apţi să ne întreţinem familia. Ca să nu mai vorbim de asigurările, în valoare de 15 milioane de lei, pe an, pe care suntem obligaţi să le încheiem cu societăţile de asigurare. Sunt bani mulţi şi cheltuielile se ridică la mult mai mult dacă ar fi să adunăm şi fiecare drum pe care-l face soţia pentru reînnoirea actelor", ne-a declarat Viorel Caşu, din satul Vetrişoaia. Alţii însă, care nu au aceşti bani, sunt nevoiţi să se despartă.
Vasile Puiu, primarul comunei Vetrişoaia, localitate în care trăiesc acest calvar zeci de oameni, spune că este dispus să se adreseze Ambasadei Republicii Moldova în România pentru a găsi o soluţie. "Oamenii aceştia au trecut şi trec în continuare prin multe. Frecvent, uliţele satului se umplu de maşini de la poliţia de frontieră, care adună mamele sărite din viză şi le scot din ţară. Cum să îi explici unui copil că îşi va vedea mama peste câteva luni? Cum ajuţi un bărbat care a rămas acasă cu un sugar? Se îmbolnăvesc copiii de dorul mamelor, se distrug familii, pentru că mulţi renunţă la un moment dat", a mai spus primarul Vasile Puiu.
Nicuşor Bâclea, comisar-şef Birou pentru Străini Vaslui, a ţinut să precizeze că persoanele în cauză pot evita astfel de situaţii dacă fac o cerere pentru permis de şedere pe o perioadă de un an, fie dacă solicită obţinerea cetăţeniei. "Nu cred că este vorba de rea-voinţă din partea autorităţilor. Mai degrabă asistăm la o lipsă de informare a persoanelor aflate în această situaţie".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite