Baroul Naţional va da independenţă judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte curând, datorită unui proiect de lege iniţiat de Baroul Bucureşti, avocaţii, procurorii, consilierii juridici şi judecătorii vor strânge rândurile. Înfiinţarea unui Barou Naţional,

Foarte curând, datorită unui proiect de lege iniţiat de Baroul Bucureşti, avocaţii, procurorii, consilierii juridici şi judecătorii vor strânge rândurile. Înfiinţarea unui Barou Naţional, din care să facă parte toate categoriile enumerate mai sus, este pe punctul de a se realiza. Cristian Iordănescu, decanul Baroului Bucureşti, vorbeşte în exclusivitate despre această iniţiativă legislativă.
- Ce va însemna Baroul Naţional şi cum va funcţiona el?
- Existenţa unor profesii separate: avocaţi, consilieri juridici, judecători şi procurori cu funcţii diferite, dar cu trăsături comune şi scop final comun necesită unificarea profesiilor legale într-un singur corp profesional, care să respecte aceleaşi reguli, statutare, etice şi deontologice. Toate acestea se vor regăsi într-o structură comună, ca o contrapondere a sistemului organelor statale, ca o infrastructură a sistemului judiciar românesc. Din profesia de avocat vor face parte avocaţi compatibili, avocaţi dedicaţi (salariaţi ai unei persoane juridice), avocaţi ai instituţiilor publice (funcţionari publici), avocaţi de asistenţă judiciară (public defenders), procurorii şi judecătorii.
- S-a discutat înainte de iniţierea proiectului şi cu judecători, procurori şi consilieri juridici?
- Iniţiativa noastră a fost discutată încă din timpul mandatului d-lui ministru Cristian Diaconescu, apoi cu actualul ministru al justiţiei, d-na Monica Macovei, cu fosta şi actuala conducere a CSM. Toţi aceştia au acceptat să ne aşezăm la masa dezbaterilor pentru a găsi o formulă comună împreună cu reprezentanţii de marcă ai Baroului American, care s-au oferit să ne împărtăşească din experienţa lor. De altfel, aceştia ne-au confirmat venirea la Bucureşti în luna mai pentru începerea dezbaterilor pe problemele mai sus arătate.
- Un astfel de sistem funcţionează şi în alte ţări? A mai fost pus în practică în UE?
- Dacă modelul american care ne-a inspirat funcţionează cel mai eficient din punct de vedere al structurilor sale democratice, în momentul de faţă, acesta se implementează şi în toate ţările ex-sovietice şi ex-iugoslave. Pe de altă parte, structuri similare există în Marea Britanie, Olanda şi Irlanda.
- În ce va consta examenul de intrare în structură? Cum se va face diferenţierea pentru fiecare categorie în parte?
- Examenul de intrare în Barou va avea o importanţă deosebită, în condiţiile în care acesta va constitui o unică selecţie pentru toţi candidaţii. Cu alte cuvinte, se va organiza un examen extrem de serios pentru ca, numai după ce vor fi membri ai Baroului şi vor practica avocatura o perioadă de 7 ani (termen ce include şi 2 ani de stagiu), cei mai buni vor putea accede la demnitatea de magistrat-judecător sau procuror. Prin urmare, după acumularea unei astfel de experienţe, fiecare avocat va putea opta sau va fi selecţionat pentru fiecare categorie în parte, elementul de noutate constituindu-l libera circulaţie în interiorul sistemului. În acest mod, atât judecătorii, dar mai ales procurorii vor fi independenţi.
- Credeţi că vor exista grupuri de interese care se vor opune proiectului?
- Cu siguranţă. Acest lucru s-a constatat la AGA în care, cu toate că iniţiativa noastră a fost votată şi acceptată de către majoritatea participanţilor, au existat şi reacţii adverse, unele dintre acestea chiar virulente. O astfel de reacţie nu se justifică atât timp cât în mod evident sistemul judiciar şi mai ales profesia de avocat vor evolua în bine. Cei care vor crede că ne blochează iniţiativa se înşală amarnic, uitând că aceasta a obţinut girul tuturor barourilor din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite