Baronul Casei Dracula a trecut la cele veşnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Misiuga a construit, în timpul regimului comunist, două clădiri inspirate din romanul lui Bram Stoker, care sunt vizitate de mii de turişti în fiecare an. Bistriţeanul care a iniţiat proiectele hotelurilor „Coroana de Aur” şi „Castelul Dracula” din Pasul Tihuţa a fost înmormântat vineri. 

Excentricul personaj s-a stins din cauza uni stop cardio-respirator exact cu o zi înainte de a împlini 85 de ani, după ce acordase mai multe interviuri în care explica secretul vitalităţii sale.

S-a născut în Bucovina, în 18 februarie 1924. Dat afară din armată pe motiv că avea rude în America, fostul ofiţer a ajuns director la Casa de Cultură din Bistriţa.

Intrigat de solicitarea unui grup de americani, care în anii ’60 i-au cerut să le arate drumul spre Castelul Dracula, Misiuga a citit pe nerăsuflate cartea lui Bram Stoker, ţinută atunci în fondurile secrete ale bibliotecilor.

După ce a aflat cum a călătorit Jonathan Harker din inima Londrei până în centrul Bistriţei şi cum a tras la hanul „Coroana de Aur”, Misiuga a intuit potenţialul poveştii.

,,A primit verde”de la Ceauşescu

În 1968, când a devenit şef la Oficiul Judeţean de Turism, a obţinut bani de la minister ca să facă un hotel tocmai în centrul oraşului. L-a terminat în 1974 şi l-a botezat ca pe hotelul din cartea lui Stoker.

Cu castelul din Pasul Tihuţa însă, treburile s-au complicat. S-a apucat să facă o machetă şi s-a dus cu planul la ministrul Turismului. A fost trimis la plimbare cu un ,,ai mai văzut tu nebun să facă hotel la 1.200 de metri altitudine?”.

Autorităţile au decis totuşi să realizeze castelul, după ce, conform zvonurilor care circulau atunci, proiectul ar fi primit verde tocmai de la Ceauşescu. Acesta ar fi fost prins binedispus de prim-
secretarul judeţean, după o vânătoare de urşi în zonă. Comuniştii l-au botezat Tihuţa, întrucât de Castelul Dracula nici nu putea fi vorba.

Cazare la cavou pentru excentrici

Misiuga nu s-a oprit aici. A construit la subsol un cavou şi a cerut 20 de dolari străinilor dornici să doarmă în el. Scandalul a izbucnit după ce o turistă în vârstă din Elveţia a făcut, de spaimă, un preinfarct în criptă.

Cavoul a fost sigilat imediat. A fost redeschis în anii ’90 când Hotelul Tihuţa s-a transformat în Castelul Dracula şi s-a privatizat. Misiuga, pensionat între timp, dar devenit Baron al Casei Dracula, a ajuns un răsfăţat al locurilor. Alexandru Misiuga era totodată şi un talentat epigramist.

Zi de zi, la aceeaşi oră, Alexandru Misiuga putea fi găsit în salonul Harker din ,,Coroana de Aur”, unde în fotoliul său cu însemne nobiliare răsfoia presa, sorbea invariabil dintr-o cupă cu bere neagră şi-şi primea vizitatorii.

Hotelul vampirilor din Tihuţa


image

Misiuga a făcut din beţe de chibrituri macheta viitorului Castel Dracula. Construcţia a început în ’76 şi a durat şapte ani.

A fost singurul hotel din perioada respectivă care arăta ca un castel, restul fiind proiectate ca nişte cutii. În faţa incintei se află şi statuia lui Bram Stoker. În serile de iarnă, peisajul aduce cu cel din cunoscutul roman. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite