Barilul de petrol va atinge 75 de dolari peste două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barilul de petrol va atinge 75 de dolari peste două săptămâni
Barilul de petrol va atinge 75 de dolari peste două săptămâni

Preţul ţiţeiului se îndreaptă cu rapiditate spre cotaţia de 75 de dolari pe baril, după ce piaţa şi-a revenit în urma unui recul care a durat trei săptămâni, relatează Bloomberg.

Săptămâna trecută a însemnat închiderea unui ciclu de scăderi, care a deschis larg calea spre cotaţia de 75 de dolari pe baril, estimează Stephen Schork, preşedintele companiei de consultanţă Villanova.

Această valoare nu a mai fost atinsă din 21 octombrie 2008.

Shork se aşteaptă ca recordul acestui an, de 73,38 de dolari pe baril, înregistrat la data de 30 iunie, să fie depăşit la mijlocul săptămânii viitoare, urmând ca preţul barilului să crească la 75 de dolari nu mai târziu de 10 august.

„Piaţa are tendinţa ciudată de a gravita în jurul unor numere rotunde, precum 75 de dolari”, a adăugat analistul.

Astăzi, la ora 15.26 GMT, petrolul se tranzacţiona cu 66,89 de dolari pe baril pe pieţele americane, în scădere cu 1,49 de dolari, după publicarea unor date privind reducerea încrederii americanilor în economia SUA. Preţul petrolului Brent a coborât cu 1,39 de dolari, la 69,42 de dolari pe baril, potrivit Reuters.

Cotaţiile actuale sunt mai mult decât duble faţă de cele valabile la începutul acestui an. În decembrie 2008, barilul înregistra un nivel de 32 de dolari, în scădere vertiginoasă de la recordul istoric de 147 de dolari, din iulie anul trecut.

O medie de 73 de dolari pe baril în 2010

Pe de altă parte, un sondaj realizat de Reuters relevă faptul că preţul ţiţeiului american va avea o medie de 67,08 dolari pe baril în ultimul trimestru din 2009.

La nivelul întregului an, estimările arată o cotaţie medie de 58,23 de dolari pe baril.

Pentru 2010, se aşteaptă un preţ mediu de 73 de dolari pe baril, odată cu îmbunătăţirea cererii pe piaţă.

Mulţi din cei 30 de analişti chestionaţi de Reuters arată că preţul petrolului va rămâne volatil în a doua parte a acestui an şi în 2010.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite