Barilul de petrol va depăşi 100 de dolari în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barilul de petrol va depăşi 100 de dolari în 2011
Barilul de petrol va depăşi 100 de dolari în 2011

Cotaţiile petroliere vor depăşi 100 de dolari pe baril la începutul anului 2011, în contextul în care cererea globală de produse petroliere va creşte, susţin specialiştii companiei de consultanţă şi cercetare Bernstein Research, citaţi de Reuters.

Aceştia se aşteaptă ca preţul ţiţeiului să rămână în jurul cotaţiei de 75 de dolari pe baril sau chiar mai puţin în următoarele luni, urmând să cunoască un nou boom anul viitor. Prognoza se bazează pe estimarea Fondului Monetar Internaţional, potrivit căreia economia globală va creşte în termeni reali cu 2,5% în 2010.Aceasta este cea mai optimistă previziune lansată în ultima vreme cu privire la revenirea pieţei petroliere.

În urmă cu două săptămâni, un sondaj realizat de Reuters în rândul analiştilor de profil arăta că media cotaţiilor petroliere va fi de circa 73 de dolari pe baril în 2010, după o valoare de 58,23 dolari la nivelul acestui an. În prezent, barilul oscilează în jurul valorii de 70 de dolari, în creştere cu 59% faţă de începutul anului.

Însă raportul dintre cerere şi ofertă nu este singurul care face legea pe piaţa petrolieră. „Unul dintre motivele pentru care preţul petrolului este atât de volatil este capitalul speculativ. Pe viitor sperăm că va fi redus, iar preţul va fi influenţat doar de dimensiunea cererii“, au declarat, pentru „Adevărul“, oficialii companiei petroliere MOL.

Ca reacţie la condiţiile pieţei, companiile îşi asigură livrările prin contracte solide, pe termen lung, sau prin achiziţia unor câmpuri petrolifere bogate în rezerve. Mulţi din marii petrolişti au început să se axeze din ce în ce mai mult pe surse alternative de energie. „Regenerabilele vor creşte, desigur, însă energia primară a lumii va proveni din hidrocarburi mai multe decenii de acum înainte“, ne-au spus, la rândul lor, reprezentanţii BP.

Aceştia au arătat că rezervele globale de petrol sunt în creştere, de la 998 de miliarde de barili în 1988, la 1.068 de miliarde în 1998 şi la 1.258 de miliarde de barili la finele anului trecut, suficiente pentru următorii 42 de ani, luând în calcul producţia actuală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite