Baremul testului de română este greşit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

scrie negru pe alb că elevii primesc 2 puncte dacă scriu că propoziţia subordonată "Când sufletul împovărat venise/Cu târna lui de poame şi de vise/În casa amintirilor închise" este

scrie negru pe alb că elevii primesc 2 puncte dacă scriu că propoziţia subordonată "Când sufletul împovărat venise/Cu târna lui de poame şi de vise/În casa amintirilor închise" este circumstanţială de timp, ceea ce este greşit în opinia conf. univ. dr. Andra Vasilescu.
"Propoziţia este atributivă circumstanţială. Se subordonează substantivului
toamna
, cu sens temporal, ceea ce permite folosirea adverbului relativ
când
şi explică semnificaţia suplimentară circumstanţială a atributivei. Această interpretare se susţine şi prin relaţia timpurilor verbale (iarna, asociată cu prezentul, toamna, asociată cu trecutul marcat textual prin mai mult ca perfect) şi tematic (toamna este evocată prin sugestiile de natură şi prin sentimentele pe care acest anotimp le evocă)". Mihai Stan, inspector de română la Serviciul Naţional de Evaluare, unul din autorii subiectelor şi baremelor, admite că propoziţia poate fi considerată atributivă, dar, "în spiritul vechii gramatici învăţate de copii, ea este temporală". Conf. univ. dr. Andra Vasilescu spune că propoziţia este atributivă şi după noua şi după vechea gramatică. Ministerul Educaţiei a dat în lunile martie şi mai note în toată ţara, în care se precizează că sunt considerate corecte atât lucrările care respectă vechile norme gramaticale, cât şi cele care respectă noile norme gramaticale. Acest lucru nu a fost prevăzut în barem şi s-au dat corecte doar răspunsurile după vechile norme gramaticale. şi la punctul 5, unde absolvenţilor de clasa a VIII-a li s-a cerut să indice valoarea morfologică a mai multor cuvinte, printre care şi a cuvântului "iar", se pot pierde puncte preţioase. Acelaşi barem blamat spune că "iar" trebuie considerat adverb de mod. În realitate, baremul ar fi trebuit să conţină informaţia că poate fi considerat atât adverb de mod (după vechea gramatică), cât şi adverb de timp (după noua gramatică), şi ambele variante să fie punctate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite