Bărbaţii câştigă mai bine în industrie, femeile – în construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii statului au salarii mai mari decât cei din sectorul privat Structura câştigurilor salariale evidenţiază disparităţi mari atât între vârste sau sexe, cât şi între diversele

Angajaţii statului au salarii mai mari decât cei din sectorul privat

Structura câştigurilor salariale evidenţiază disparităţi mari atât între vârste sau sexe, cât şi între diversele domenii de activitate.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) rezultate din cercetările asupra structurii câştigurilor salariale realizate în anul 2006 relevă că, în întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi, femeile au avut venituri cu 7% mai mici decât bărbaţii. În societăţile analizate, totalul angajaţilor era de 4,46 milioane de persoane, din care 53,5% bărbaţi.

Oamenii cu experienţă preferă firmele mari

Cea mai mare parte din salariaţii tineri se regăsesc, potrivit INS, în firmele mici şi mijlocii. În schimb, <

Disparităţi pe sexe şi domenii

Per ansamblu, femeile câştigă mai puţin cu câteva zeci de lei lunar decât bărbaţii. Această discrepanţă se accentuează pe măsură ce nivelul de pregătire se apropie de limita superioară. Spre exemplu, potrivit INS, la categoria celor cu studii superioare de scurtă durată, diferenţa este de 184 lei lunar în favoarea bărbaţilor, iar la categoria celor cu studii postuniversitare se ajunge şi la 341 de lei în favoarea bărbaţilor.

Există, însă, domenii de activitate în care raportul avantajelor se inversează. Astfel, dacă în industria prelucrătoare bărbaţii câştigă cu 33,7% mai mult decât femeile, în comerţ - cu 19,8% şi în turism - cu 15,3%, în cazul tranzacţiilor imobiliare femeile sunt mai avantajate, veniturile lor salariale fiinde cu 21,5% mai mari decât ale bărbaţilor din acest sector.

De asemenea, în domeniul pescuitului şi pisciculturii femeile au salarii mai mari decât bărbaţii (cu 15,7%), ca şi în construcţii (7,1%) şi în administraţia publică (0,2%).

La stat se câştigă peste media naţională

Cercetarea statistică a INS, citată mai sus, a evidenţiat şi faptul că salariaţii din sectorul public realizează câştiguri cu peste 300 de lei lunar (brut) faţă de media naţională. La polul opus se regăsesc salariaţii din sectorul privat, care înregistrează câştiguri salariale cu 151 de lei mai mici decât media naţională brută, care în octombrie 2006 era de 1.529 de lei.

Ghid de utilizare a talentelor

Comisia Europeană (CE) a lansat o nouă iniţiativă în sprijinul companiilor private, în mod special pentru IMM-uri, în vederea înţelegerii beneficiilor combaterii stereotipurilor de gen pe piaţa muncii, dar şi pentru îmbunătăţirea competitivităţii.

Pentru a veni în sprijinul ideii de egalitate de şanse, iniţiativa CE va include o serie de workshop-uri care vor avea loc în 15 ţări europene. CE va pune la dispoziţie un ghid pentru o utilizare mai eficientă a talentelor în cadrul unei companii. Workshop-ul naţional pentru România va avea loc în perioada 7-9 octombrie 2008 în Bucureşti, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României. (Agerpres)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite