Baraj faraonic pe Fluviul Albastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ţară - 6.360 km - acest al doilea Mare Zid Chinezesc va avea 185 m înălţime şi 2.309 m lungime, el reţinând 39 miliarde mc de apă.Este vorba de o lucrare faraonică, la a cărei realizare a

ţară - 6.360 km - acest al doilea Mare Zid Chinezesc va avea 185 m înălţime şi 2.309 m lungime, el reţinând 39 miliarde mc de apă.
Este vorba de o lucrare faraonică, la a cărei realizare a fost nevoie de 27 milioane mc de beton. şantierul a fost inaugurat în 1993, costurile sale fiind de 180 miliarde de yani (22 miliarde de dolari). Lacul de acumulare este lung de 660 km şi a început să fie umplut în iunie 2003. În 2009, proiectul va fi gata în întregime, odată ce lacul va fi plin, iar cele 26 de turbine gigantice, cu o capacitate de 18 gigawaţi, vor fi instalate şi vor intra în funcţiune. La ora actuală mai sunt de instalat 12 turbine, fiecare dintre cele 26 având câte 700 megawaţi. Barajul a fost realizat în centrul Chinei, între Ychang, provincia Hubei, şi Chongqing, unde se află Gura Xiling, Gura Wu şi Gura Qutang. Terenul inundat va avea 1.600 kmp, fiind cea mai întinsă suprafaţă afectată în acest mod din cauza unui singur proiect. Acesta va avea un mare impact asupra mediului înconjurător şi a habitatului: peste 1,3 milioane persoane au fost evacuate, numeroase sate şi o parte a patrimoniului arheologic şi cultural al Celor Trei Guri fiind acoperite de apă. Autorităţile au precizat că, încă de pe acum, barajul poate regulariza apele Fluviului Albastru, evitând astfel inundaţiile anuale care au marcat tragic istoria Chinei. De pildă, în 1998, peste un milion de locuinţe au fost afectate, 1.500 de persoane decedând. În anii "30, în urma a două mari inundaţii au murit de fiecare dată 140.000 de oameni. Despre acest proiect faraonic se spune că a fost evocat încă din 1918 de conducătorul Chinei de atunci, Sun Yat-Sen. La rândul său, liderul comunist Mao Tse-Tung, după ce a făcut o baie istorică în Fluviul Albastru, a compus un poem care a preamărit "Marele Zid" ce va face să apară între Cele Trei Guri "un lac al liniştii". Într-o zi, "miracolele lumii moderne vor lovi zeiţa Celor Trei Guri", scria el. Când totul va fi pus la punct şi va funcţiona la parametri normali, barajul Celor Trei Guri va produce anual 84,7 miliarde de kilowaţi, alimentând în special Shanghai şi alte oraşe estice chineze. De asemenea, va permite navelor să ajungă la metropola Chongqing, scoţând astfel din izolare cei 30 de milioane de locuitori ai săi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite