Barack Obama schimbă macazul în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa noului lider american vrea să implice Iranul în rezolvarea crizei afgane.Barack Obama se gândeşte la o ofensivă militară masivă pentru capturarea lui Bin Laden, la dezgheţarea relaţiilor diplomatice cu Teheranul şi la un posibil dialog cu talibanii.

Dupa ce si-a afisat ideile inovatoare în plan economic, preşedintele ales al SUA intenţionează să dea tonul unor schimbări semnificative în planul politicii externe.

Potrivit cotidianului “Washington Post”, echipa sa studiază punerea în pratică a unei “strategii regionale” în Afganistan, care ar include, pe lângă mărirea efectivelor militare, un dialog cu Teheranul.

“Iranienii nu vor mai mult decât noi ca extremiştii sunniţi să ajungă la putere în Afganistan”, a declarat un responsabil militar american, citat de publicaţia menţionată.

Chiar dacă Barack Obama preferă o diplomaţie agresivă şi sancţiuni piperate în locul utilizării forţei, el va rămâne, însă, cât se poate de ferm în privinţa dosarului nuclear iranian, mai susţine „Washington Post”.

Cât priveşte presiunea militară asupra organizaţiei Al-Qaida, aceasta va fi însoţită de “forme de dialog cu talibanii”, aşa cum a sugerat generalul David Petraeus, după “modelul” dialogului cu triburile sunnite din Irak.

Noul mod de abordare a crizei afgane ar constitui o ruptură faţă de politica unilaterală a lui George W. Bush, adept al “războiului total împotriva terorismului”.

Noul secretar de presă al Casei Albe.

Principalul purtător de cuvânt al lui Barack Obama în perioada campaniei electorale, Robert Gibbs, 37 de ani, criticat uneori pentru atitudinea sa duplicitară faţă de jurnalişti, ar putea deveni secretar de presă al Casei Albe, mai anunţă “Washington Post”.

Cordial şi calm în faţa camerelor de ­luat vederi, Gibbs este creditat cu o abilitate specială de a comunica cu Barack Obama.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite