Barack Obama a făcut turul Casei Albe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele în funcţie, George W. Bush, a fost pe post de ghid şi sfetnic pentru preşedintele ales. Barack Obama a făcut, ieri, o vizită la Washington pentru a aborda cu George W. Bush principalele provocări care îl aşteaptă când îşi va prelua atribuţiile.

 Însoţit de soţia sa, Michelle, şi de fiicele sale, Malia şi Sasha, în vârstă de 10 şi respectiv 7 ani, Obama a făcut turul Casei Albe, care urmează a-i fi reşedinţă şi loc de muncă în următorii patru ani. Apoi a abordat cu predecesorul său în funcţie o gamă largă de probleme, de la transferul puterii la economia americană şi războiul din Irak.

Labirintul de la Casa Albă

Casa Albă este un univers din multe motive misterios pentru un proaspăt  preşedinte, o construcţie uriaşă (datând din 1792), dar şi un labirint, cu 132 de încăperi, şase etaje, opt scări, trei ascensoare, 35 de băi, 11 dormitoare, 43 de birouri, 28 de şemineuri, 147 de ferestre, 412 uşi, trei bucătării, 37 de cămări, 16 frigidere, 40 de lavoare.

Întâlnire cu personalul

Cine va fi frizerul său, cine îi va spăla hainele semnate Hart Shaffner Marx, ce va găsi în frigider şi, mai ales, unde se va putea retrage pentru a se relaxa. Toate acestea şi multe alte lucruri despre preşedintele ales trebuie să le cunoască atunci când va trece pragul Casei Albe.

Barack Obama află acum ce trebuie şi ce nu, cine îi va găti, cum să fugă, câte automobile poate parca pe alee (trei), ce poate face în timpul liber fără să iasă din clădire, pe cine poate invita şi pe cine nu sau dacă poate invita pe cineva pe ascuns. Frizer nu există, după cum nu există nici manichiuriste, cosmeticiene sau maseur.

Spălătorie da, dar cheltuielile sunt în sarcina familiei prezidenţiale. Garderoba primei-doamne este o mică încăpere luminoasă la capătul etajului doi, este şi un loc de intimitate, unul din rarele locuri în care agenţii serviciului secret nu au acces. Bancomatul, oficiul poştal şi dispensarul se află la demisol.

Două pasaje secrete

La Casa Albă există cel puţin două pasaje secrete, iar unul dintre acestea se află la parter şi se numeşte ‘’intrarea Marilyn’’. Lui Jonh F. Kennedy îi plăcea mult acel tunel, iar biografii săi au construit pe seama lui legende, scrie „La Stampa“. Pentru a semna acte, Barack va avea la îndemână stilouri Parker.

Dacă vrea să înoate, are o piscină, dacă vrea să vadă un film, le are pe toate în avanpremieră, cinematograf privat, fotolii rabatabile marca La-Z-Boy şi chiar un dispozitiv de făcut pop-corn.  Michelle poate schimba mobilierul, aşa cum a procedat şi Hillary, dar ar fi de neiertat să modifice biroul din camera ovală, donat de regina Angliei.

Este o tradiţie ca fotoliul să fie marca Gunlocke, model proiectat de fizioterapeutul lui Kennedy în 1961 pentru a-i atenua acestuia durerile de coloană. În orice caz, cine schimbă plăteşte sau foloseşte fonduri private şi alege, pe cât posibil, mobilă de producţie naţională.

Urmărit de “valiza nucleară”

În bucătării se poate, la limită, modifica stilul culinar, dar se pare că sunt suficiente cele trei existente, gătite de cinci bucătari-şefi, un cofetar, 20 de angajaţi part-time. Aceştia pot servi până la 140 de oaspeţi la masă şi 1.000 de aperitive. La orele cinci, în fiecare zi, se servesc cartofi prăjiţi pentru birourile din aripa de vest.

Cu toate acestea, devii de fapt un om încolţit, urmărit 24 de ore nu numai de agenţi, ci şi de ofiţerul cu Nuclear Football, valijoara conţinând comenzile pentru atacul nuclear, şi chiar de majordom, care are un indicator de poziţie ce îi arată dacă preşedintele se află în zone din Casa Albă ce nu sunt private. Şeful statului american are la dispoziţie un Cadillac V8, dar nici el, nici soţia sa nu îl pot conduce.

Barack Obama, ca orice preşedinte, va trebui să ştie să danseze, măcar să schiţeze un vals. Ritmurile de lucru le decide el. Presa aşteaptă să vadă dacă va semăna cu Clinton, care lucra de la 7 dimineaţa până seara târziu, iar apoi stătea la telefon până la 3 noaptea.

Amintiri de la prima întâlnire

În urmă cu patru ani, Obama şi alţi membri proaspăt aleşi în Senat au fost invitaţi la Casa Albă pentru a lua micul dejun cu preşedintele. “Obama!”, a exclamat Bush, potrivit unui al doilea volum de memorii al preşedintelui ales, intitulat “Îndrăzneala de a spera”. “Vino aici să o cunoşti pe Laura. Laura, ţi-l aminteşti pe Obama.

L-am văzut la televizor în noaptea alegerilor. Frumoasă familie. Iar soţia ta, o doamnă impresionantă”, a continuat Bush. Cei doi politicieni
şi-au strâns mâinile, spune Obama, iar Bush s-a întors către un adjunct al său, “care i-a turnat multă soluţie dezinfectantă pe mâini”.

Bush i-a oferit şi lui Obama, spunându-i: “Nu am vrut să fiu neigienic şi am dat cu soluţie”. Ulterior, preşedintele l-a luat deoparte pe Obama şi i-a spus: “Sper că nu te superi că îţi dau un sfat (...). Te aşteaptă un viitor strălucit (...). Când ai parte de multă atenţie, cum este cazul tău, oamenii încep să te vâneze (...). Toată lumea aşteaptă să aluneci, înţelegi ce vreau să spun? Aşa că ai grijă”.

Surprizele lui Obama

Consilieri preşedintelui ales pregătesc o propunere de a transfera zeci, dacă nu chiar sute de deţinuţi suspecţi de terorism în SUA pentru a face obiectul unor procese penale.

 Proiectul merge în direcţia promisiunii lui Obama de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, dar acest lucru ar putea însemna crearea unui nou sistem judiciar susceptibil de controverse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite