Banii de investiţii sunt tocaţi pe şcoli fără sistem de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

electrice. Racordarea la reţea este destul de costisitoare, iar primăriile nu dispun în acest moment de banii necesari. Costul conexiunilor este calculat în funcţie de amplasamentul şcolii şi

electrice. Racordarea la reţea este destul de costisitoare, iar primăriile nu dispun în acest moment de banii necesari. Costul conexiunilor este calculat în funcţie de amplasamentul şcolii şi variază între 150 şi 800 milioane de lei vechi. Aşa că, deocamdată, copiii privesc cu jind la sediile noi de şcoală, dar învaţă tot în cele vechi. Dorel Juverdeanu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, a declarat că, printr-un protocol semnat între ISJ şi primării, acestea din urmă s-au obligat să se ocupe de administrarea şcolilor, printre obligaţii numărându-se bineînţeles şi racordul electric. La Bahnari, şcoala cu clasele I-IV trebuia să fie inaugurată încă de anul trecut. Mai multe firme s-au perindat pentru a ridica o construcţie destul de simplă. Noua şcoală din suburbia municipiului de judeţ şi a cărui gospodărire cade în grija primarului Cristea nu va fi funcţională fără curent electric. Valeriu Iordan, directorul şcolii din Gura Bustei şi coordonator al şcolii din Bahnari, este de părere că racordarea se învârte, parcă, într-un cerc vicios. "Anul trecut am întocmit documentaţia, ni s-a aprobat de către E-ON, dar Primăria Vaslui nu a virat banii. Anul acesta, reprezentanţii E-ON solicită alte documentaţii tehnice, pentru că ar fi nevoie de un transformator de putere pentru calorifere. Cred că primăria ne va da banii, că nu costă mult, e vorba de 150 milioane de lei, dar va mai dura puţin. Eu cred că toate problemele le vom rezolva în minivacanţa din 30 octombrie-6 noiembrie", a declarat Iordan. Până atunci, elevii claselor I-IV din Bahnari vor continua să înveţe într-o casă din apropiere, improprie unei activităţi şcolare normale.

Presiuni pentru licitaţii cu dedicaţie
În Ministerul Educaţiei există persoane care fac presiuni asupra autorităţilor locale pentru ca anumite firme să câştige licitaţiile privind lucrările de reparaţii de la nivelul unităţilor de învăţământ. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a atras atenţia recent ministrului educaţiei, Mihail Hărdău, în legătură cu aceste probleme. Hărdău a promis că va declanşa o anchetă. "Am fost sunat de mai multe ori de George Ghelmez, directorul Direcţiei buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii, din cadrul Ministerului Educaţiei, care m-a întrebat pe un ton răstit de ce firma X nu a câştigat licitaţia, după care m-a mai sunat şi o doamnă, tot din partea acestuia, pentru a mă lua la rost", ne-a declarat un lider sindical. (Adriana Nedelea)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite