Banii căpşunarilor, prea puţini pentru a mai acoperi deficitul de cont curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reculul investiţiilor străine directe contribuie şi ele la adâncirea dezechilibrului extern. Primele şase luni ale lui 2007 consemnează un deficit de cont curent record. Nivelul acestuia a

Reculul investiţiilor străine directe contribuie şi ele la adâncirea dezechilibrului extern.

Primele şase luni ale lui 2007 consemnează un deficit de cont curent record. Nivelul acestuia a atins la 7,81 miliarde de euro, cu 108% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Şi, dacă până nu de mult banii trimişi acasă de românii aflaţi la muncă în străinătate contribuiau decisiv la balansarea deficitului, în prezent, importul galopant de bunuri de consum aruncă în aer balanţa comericală a României.

Un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR) arată că "influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 7.832 milioane de euro, mai mare cu 77,1% faţă de semestrul I 2006". Serviciile sunt cele care înregistrează un excedent de de 193 milioane de euro după prima jumătate a acestui an, însă nivelul acestuia este mai mic cu 12,3% faţă de acelaşi interval din 2006.

Analiştii trag un semnal de alarmă Florin Câţu, director în cadrul ING Bank România, consideră că stabilitatea financiară a României este subminată de adâncirea deficitului de cont curent. Şi asta mai ales în contextul în care are loc o repoziţionare a investiţiilor din ţările emergente către ţările dezvoltate. "Deficitul de cont curent în România a scăpat de sub control.

Este considerat un risc major pentru inflaţie în următorii ani şi pune România într-o situaţie dificilă având în vedere că depinde de interesul investitorilor străini", a declarat, pentru NewsIn, Florin Câţu. "Deficitul de cont curent va ajunge la nivelul de 7 - 10% din Produsul Intern Brut începând din 2009, numai dacă moneda naţională va înregistra o depreciere substanţială şi agresivă în următoarele 12 luni", precizează Câţu.

Şi Dragoş Cabat, vicepreşedintele Chartered Financial Analyst (CFA), se aşteaptă ca valoarea nominală a deficitului de cont curent să atingă nivelul de 7,2 miliarde de euro după primele şase luni din 2007. Pentru sfârşitul anului, el estimează că nivelul acestuia ar putea ajunge la 12 sau chiar 13 miliarde de euro.

"Deficitul de cont curent va reprezenta 6,3% din Produsul Intern Brut după primul semestru din 2007, respectiv 12% la sfârşitul anului", consideră vicepreşedintele CFA. Cabat susţine că principalul motiv al adâncirii deficitului de cont curent îl reprezintă creşterea importurilor pe segmentul bunurilor de consum. "Pe sectorul serviciilor este posibil să avem un uşor surplus după primul semestru al anului, tendinţă care va continua până la sfârşitul anului", a mai adăugat Cabat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite