Banii pentru canalizări, nefolosiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că Uniunea Europeană ne-a dat 156 milioane de lei pentru deşeuri şi canalizări, autorităţile au cheltuit numai 14% din fonduri Ministerul Mediului a încheiat ieri un nou

Cu toate că Uniunea Europeană ne-a dat 156 milioane de lei pentru deşeuri şi canalizări, autorităţile au cheltuit numai 14% din fonduri

Ministerul Mediului a încheiat ieri un nou program PHARE prin care 13 localităţi au primit finanţare pentru programe de colectare a deşeurilor.

Fiecare proiect a primit sume cuprinse între 300.000 euro şi 1 milion de euro. "În total am aprobat 76 de proiecte pentru gestionarea deşeurilor în opt dintre cele şapte regiuni", a declarat Daniela Topârceanu, director de la Ministerul Mediului. Cu toate acestea, numai 14% din banii alocaţi canalizărilor au fost folosiţi.

În cadrul proiectului, autorităţile locale şi-au făcut hărţi pentru deşeuri, prin care au fost stabilite locurile unde pot fi amplasate depozite sau alte instalaţii de gestiune a deşeurilor.

Cu toate acestea, Ministerul Mediului arată că autorităţile locale din România nu au putut face proiecte decât pentru 14 la sută din banii de mediu, alocaţi în 2007 pentru managementul deşeurilor, reţelele de apă şi canalizare.

Astfel, primarii şi consilierii locali din România nu au putut cheltui decât 21 milioane de lei pe proiecte de acest gen în acest an.

Ministerul Mediului informează că restul de bani care ar fi putut fi accesaţi pe astfel de proiecte de administraţiile locale, peste 135 milioane de lei, au rămas necheltuiţi.

18 miliarde de euro, de cheltuit în 10 ani

"Banii erau destinaţi pentru realizarea de reţele de apă şi canalizare, dar şi pentru proiecte de management al deşeurilor sau reabilitarea unor zone poluate istoric, precum Zlatna sau Copşa Mică", precizează reprezentanţii de la mediu. Suma totală pusă la dispoziţie pentru acest gen de investiţii a fost în acest an de 156 milioane de lei.

Lucrările sunt importante atât pentru modernizarea comunităţilor locale, cât şi pentru conformarea României cu directivele europene din domeniul gospodăririi apelor, domeniu în care, potrivit Ministerului Mediului, România trebuie să investească, în următorii 10 ani, 18 miliarde de euro.

Zlatna a accesat cei mai mulţi bani

Cei mai mulţi din banii accesaţi au fost cheltuiţi de Zlatna, al cărei decont ajunge până la 16,5 milioane de lei (4,6 milioane în 2006 şi 11,9 în 2007), fiind un exemplu pozitiv de implementare a proiectelor.

Există însă şi oraşe sau judeţe care nu au cheltuit niciun leu din valoarea alocată pentru anul în curs, printre ele numărându-se Vaslui, Lugoj, judeţul Satu Mare sau municipiul Oradea.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite