Banii - la bancă sau la saltea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici cea mai mare bancă din lume nu poate supravieţui fără principalul său capital: încrederea.

În ultimele zile, pe fondul crizei financiare mondiale, tot felul de zvonuri insidioase au prins a se strecura pe diferite canale: “ai auzit că banca X o să dea faliment?”; “ştii că banca Y nu mai face plăţi?”; “scoate repede banii de la banca Z!”.

E ceva real în toate aceste “informaţii” alarmiste? Cine se află în spatele unei campanii care, probabil, se va amplifica în zilele următoare? Iresponsabili, fani ai lui Mircea Badea care-şi trâmbiţează, seară de seară, teoria ineptă, frecându-şi mâinile - “Să se aleagă praful! Abia aştept!” - sau, mai rău, pescuitori în ape tulburi, care zăresc la orizont posibilitatea unor speculaţii. Nu este aici nici locul, nici spaţiul necesar unei dezbateri referitoare la soliditatea sistemului bancar din România. Pot însă să spun că, pentru o bancă, cel mai important capital este încrederea. Nici cea mai mare bancă din lume nu poate supravieţui fără încredere în faţa unui val de retrageri generat de panică. Iar în aceste momente nu există decizie mai proastă decât aceea de a acţiona sub imperiul panicii.

Bun, să zicem că daţi fuga la ghişeul băncii ca să vă scoaţi economiile plasate, probabil, în depozite la termen. Mai întâi, ce pierdeţi? Păi, evident, dobânda. Apoi, comisionul de retragere, plus alte taxe care diferă de la bancă la bancă în cazul lichidării conturilor. După aceea, ce faceţi cu banii? Îi schimbaţi în altă monedă? În care? Volatilitatea pieţelor valutare vă oferă aproape 100% şanse să pierdeţi şi mai mult. Îi investiţi în imobiliare? Hmm! Glumiţi! Pe o piaţă virtual blocată şi aflată într-o certă scădere? Cumpăraţi aur? Păi nu prea aveţi cum să faceţi acest lucru ca persoană fizică, de pe o piaţă organizată, decât tot prin… bancă! Cumpăraţi titluri de stat? Răspunsul se află iar la… bancă. Bursa iese din discuţie dacă nu aveţi stofă de jucător care poate cumpăra acum acţiuni la preţuri foarte joase. Dar poate cineva garanta că BVB a ajuns la vreun minim istoric şi că prăbuşirea nu va continua?

Apoi, nu uitaţi că Banca Naţională garantează depozitele populaţiei până la un plafon de 20.000 de euro (care, probabil, va creşte în viitorul apropiat). Cei care au sub această sumă nu au de ce să îşi facă probleme. Iar cei care au mai mulţi bani şi sunt chiar speriaţi de spectrul vreunui ipotetic faliment bancar n-au decât să-şi împartă agoniseala la mai multe bănci, în depozite de până la 20.000 de euro fiecare. Și, atunci, nu mai au de ce să-şi facă probleme. Sigur, vor spune unii, mai există o soluţie: banii la saltea! Zău? În anul 2008? Păi atunci să ne întoarcem la opaiţ, la abac şi să ne apucăm să facem focul pe vârfurile dealurilor ca să comunicăm de la un sat la altul….

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite