Banii alocaţi pentru "Zilele Bistriţei" vor fi folosiţi la refacerea bisericii incendiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Vasile Moldovan va propune consiliului local ca fondurile alocate "Zilelor Bistriţei", sărbătoare care se desfăşoară anual în oraşul transilvan, să fie folosite la

Primarul Vasile Moldovan va propune consiliului local ca fondurile alocate "Zilelor Bistriţei", sărbătoare care se desfăşoară anual în oraşul transilvan, să fie folosite la restaurarea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, care a luat foc miercuri. "E păcat că renunţăm la o manifestare tradiţională, dar mi se pare mai important să refacem cât mai repede un monument reprezentativ pentru Bistriţa.

Am deschis şi un cont al primăriei unde pot fi depuşi bani pentru repararea bisericii, am făcut apel la alţi primari din România şi sunt convins că în aceste momente dificile se va vedea solidaritatea umană", a spus Moldovan, care crede că incendiul se datorează unei mâini criminale. "Încă nu avem concluziile comisiei de anchetă, ştim sigur că nu e vorba de un scurtcircuit la tabloul electric, iar eu cred că a fost un act intenţionat", a fost de părere edilul bistriţean.

Biserica Evanghelică din Bistriţa, construită în secolul XIV, avea cel mai înalt turn din Transilvania, de aproximativ 75 de metri. Turnul, aflat în proces de restaurare, era înconjurat de schele din lemn, care au ars foarte repede şi de la care focul s-a propagat în interior.

Turnul din lemn şi scările interioare care duceau la el au ars complet, iar cele două clopote ale bisericii s-au topit din cauza temperaturii extrem de ridicate. Au fost salvate orga bisericii, mobilierul interior, precum şi steagurile vechilor bresle din oraş, arborate în biserică.

Foto: asupritorul.blogspot.com

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite