Banii din împrumutul UE ar trebui direcţionaţi către investiţii în întreprinderi, spune Miluţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul ar trebui să asigure transparenţă în utilizarea împrumutului de cinci miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi să orienteze banii către investiţii şi finanţarea întreprinderilor româneşti, a declarat astăzi preşedintele UNPR, Marian Petre Miluţ.

Miluţ s-a declarat îngrijorat de soarta banilor, afirmând că nu au o destinaţie clară. Aceştia ar trebui folosiţi în investiţii care, de exemplu, să garanteze fonduri pentru sectorul energetic, pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, dezvoltarea alimentării cu apă sau pentru dezvoltarea unor regiuni transfrontaliere, relatează NewsIn.

Potrivit UNPR, lipsa investiţiilor directe ale statului a condus la un alt tip de datorie externă, care de data aceasta este foarte mare – fiind vorba despre datoria negarantată public, datoriile populaţiei şi ale companiilor.

"Acestea depăşesc acum 60 de miliarde de euro şi reflectă lipsa de performanţă a economiei româneşti. Pentru că ramuri importante ale producţiei industriale nu mai sunt reprezentate în ţara noastră, creditele făcute de firme şi de populaţie au finanţat cu preponderenţă importurile, cu consecinţe dezastruoase – deficit de balanţă comercială şi deficit de cont curent", a comunicat Uniunea Naţională a Patronatului Român.

UNPR consideră că investiţiile directe ale statului, în special în infrastructură, sunt singura soluţie pentru depăşirea crizei economice. De asemenea, finanţarea întreprinzătorilor români ar însemna relansarea creditării, cu efecte pe termen lung asupra creşterii economice şi ar conduce la scăderea şomajului.

"Cei 20 de miliarde de euro vin să acopere din nou găurile din economie. Aceşti bani nu sunt direcţionaţi spre investiţii, ci spre constituirea rezervei minime de valută. De asemenea, aşa cum chiar premierul afirma, împrumuturile vor menţine sistemul public de salarii şi de pensii pe linia de plutire", conform UNPR.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite