Banii pentru Romania sunt batuti in cuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania nu are motive de ingrijorare in privinta aderarii la Uniunea Europeana, la termenul stabilit, considera ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Aflat la Consiliul European de la

Romania nu are motive de ingrijorare in privinta aderarii la Uniunea Europeana, la termenul stabilit, considera ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu. Aflat la Consiliul European de la Bruxelles, seful diplomatiei romane a acordat, in exclusivitate pentru ziarul Adevarul, un interviu in care prezinta argumentele favorabile Romaniei, precum si ceea ce mai asteapta institutiile europene din partea Bucurestiului pentru ca aderarea noastra la UE, la 1 ianuarie 2007, sa aiba loc conform calendarului stabilit.
- Care sunt argumentele Romaniei si care este pozitia dvs. privind intrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007?
- Pozitia noastra este foarte clara si se bazeaza exclusiv pe rezultate, mai ales pe cele pe care le-am obtinut in aceste ultime sase luni de cand s-a instalat noul guvern. Am expus in detaliu aceste rezultate in ultima sedinta a Consiliului de asociere Romania -UE in Luxembourg, in data de 14 iunie. Declaratiile comisarului european Ollie Rehn si ale ministrului de externe al Luxembourgului, Jean Asselborn, au fost cat de poate de clare si credeti-ma ca nu este o relatie de complezenta. Exista - citez - "un progres constant pe care Romania l-a facut in aceste luni". in asa-numitele scrisori de avertizare timpurie sunt notate temele pentru care ni se cer raspunsuri, dar asupra acestor teme noi ne concentram oricum. Probabil ca exista si deficiente de comunicare, pentru ca am descoperit ca, in unele cazuri, progresele au depasit orarul stabilit cu Comisia Europeana. Speram sa dam si mai multe vesti bune in clipa in care pachetul de legi privind reforma in justitie va trece prin Parlament in saptamana care urmeaza.
Acestea sunt argumentele fundamentale tehnice. Despre argumentele geo-politice ale Romaniei, majoritatea statelor membre ale UE nu au intrebari. Sa v-o spun de-a dreptul: Romania are o definitie geo-politica foarte clara. Toata lumea intelege sa existe o tara de frontiera precum Romania, toata lumea intelege de ce o tara precum Romania are nevoie de un ajutor sistematic si consistent pentru a depasi cateva handicapuri, in special de ordin economic si institutional. Astfel ca, din acest punct de vedere, Romania este o tara perfect compatibila cu asteptarile partenerilor nostri europeni. Ceea ce ni se cere insa sunt rezultate foarte clare, pe un tabel de conditii, a caror indeplinire cade exclusiv in responsabilitatea Executivului roman. Noi nu vorbim aici de implicatii circumstantiale.
- Din intalnirile pe care le-ati avut, in pregatirea acestui summit, care sunt reactiile sefilor de state si de guverne si ce asteptari aveti de la acestia privind Romania?
- Atmosfera este, in ceea ce ne priveste, cat se poate de buna si asta se vede foarte repede din discutiile pe care le avem.
- Nu va ingrijoreaza declaratiile, uneori contradictorii, privind amanarea aderarii pentru 2008?
- Nu pot sa spun ca ma ingrijoreaza si nici nu cred ca ar trebui ca un membru al oricarui executiv sa reactioneze cu exces de sensibilitate la retorica politica. Exista doua moduri de a transmite semnale aici: suntem foarte atenti la ce ne vine dinspre Comisia Europeana si celelalte institutii comunitare, dar, in acelasi timp, suntem atenti si la ce ne vine dinspre parlamentele nationale, pentru ca ne gandim la procesul de ratificare si la modul in care acesta se va desfasura. in aceasta privinta, va spun ca avem o strategie de "atac" a parlamentelor nationale carora sa le putem oferi exact aceeasi materie compusa din ce am reusit sa facem in aceste sase sau chiar opt-noua-zece luni pana la raportul de monitorizare. Aceasta, pentru a facilita procesul de ratificare. intr-unele din aceste tari exista semnale ca ratificarea va incepe dupa aflarea rezultatelor Raportului de tara. Dar, iarasi, nimic nu este ingrijorator. Mai este timp pana in octombrie.
- La finalul acestui summit, discutiile sau, mai bine zis, certurile pe bugetul UE 2007-2013 vor afecta fondurile destinate Romaniei, mai ales la capitolul politica agricola?
- Haideti sa facem o despartire. Pentru perioada 2007-2009 nu se va intampla nimic, sumele sunt batute in cuie, inclusiv pentru politica agricola comuna, asa cum le specifica Tratatul de aderare. Ele nu se pot modifica. Sunt turnate in beton. Pentru ceea ce urmeaza, 2010-2013, nu am emotii. Eu cred ca pentru fondurile structurale si de coeziune vom avea de ajuns pentru ceea ce ne trebuie noua si bulgarilor. Suma care ni s-ar cuveni noua, Romaniei si Bulgariei, pe politica agricola, de fapt aproape 8 miliarde de euro, ni se adauga chiar daca se face un calcul pe 25 de state membre sau pe 27 de state membre.
- Deci credeti ca vor ramane cele 7.968 milioane de euro pentru agricultura Romaniei si a Bulgariei?
- Eu nu pot sa spun ce cred, va spun ce exista in acest moment. Negocierea este in curs.
- in calitate de observator activ la acest summit, exista pozitii, puncte de vedere ale Romaniei pentru celelalte probleme in discutie?
- Pentru fiecare dintre ele Romania are o pozitie clar formulata. Sunt aproximativ 20 de puncte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite