Banii pentru Republica Moldova au ajuns la PSD Iasi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filiala din Iasi a PSD si-a facut imagine in campania electorala cu fonduri deturnate de la guvern. Astfel, o parte din cele 32 de miliarde alocate anul trecut de executiv pentru sprijinirea

Filiala din Iasi a PSD si-a facut imagine in campania electorala cu fonduri deturnate de la guvern. Astfel, o parte din cele 32 de miliarde alocate anul trecut de executiv pentru sprijinirea mass-mediei romanesti din Basarabia au fost folosite in campania electorala a Partidului Social Democrat. Creierul acestei inginerii a fost Doru Tompea, seful de campanie pe judet si decan la Facultatea de psihologie din cadrul Universitatii ,Petre Andrei" din Iasi. Acesta este acuzat, in ultimele zile, de prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, ca ar fi deturnat banii respectivi, apoi i-ar fi redirectionat catre presa locala, pentru publicitatea electorala a partidului. Manevra a fost facuta fara vreun document legal, la Curtea de Conturi neexistand pana in prezent vreun contract declarat in aces sens. Fundatiile lui Doru Tompea urmau sa gestioneze sumele cu pricina in asa fel incat ele sa ajunga in Basarabia. Pe traseu au fost introduse in schema si doua din firmele lui Tompea, care prestau servicii catre fundatiile aceluiasi personaj. Sereleurile si-au luat partea leului, pentru niste prestatii pe care nimeni nu poate sa le verifice daca au existat sau nu. Aproximativ un miliard de lei a ajuns in conturile firmelor Cantes si Expresion, apartinand decanului din Iasi. In paralel, in decembrie anul trecut, presa locala a fost platita de seful de campanie al PSD Iasi pentru a scrie articole elogioase la adresa acestei formatiuni politice. Conform investigatiilor facute de noul prefect, in scriptele de la Curtea de Conturi, unde este evidenta cheltuielilor facute de PSD in campanie, nu exista contracte cu mass-media din Iasi. ,Acesti bani provin de la Cancelaria primului ministru si au fost deturnati pentru campania electorala a PSD", acuza Radu Prisacaru. Pentru a-si argumenta punctul de vedere, prefectul de Iasi a trimis mai multe organe de control in parohia condusa de Doru Tompea. Rezultatul controalelor va fi dat publicitatii luna viitoare.
Titus Corlatean, fostul secretar de stat in cadrul Departamentului Romanilor de Pretutindeni, ne-a declarat ca Radu Tompea a fost verificat atat de Curtea de Conturi, cat si de Garda Financiara si nu au fost gasite nereguli. ,De ce l-am ales pe Tompea? Pentru ca stia ce face si avea experienta in desfasurarea programelor in Republica Moldova. Nu ma feresc sa fac public faptul ca autoritatile statului moldovean nu trebuiau sa stie de unde vin acesti bani. S-a decis preluarea modelului maghiar si a celui polonez prin care statul roman finanta proiecte prin intermediul ONG-urilor. Situatia diplomatica dintre cele doua state era la acea vreme destul de delicata si nu am avut de ales. De 7 luni de zile nu se mai finanteaza nici un proiect in Republica Moldova, iar actualul scandal al deturnarilor de fonduri este in fapt un razboi politic dintre prefectul de Iasi, conducerea Universitatii Petre Andrei si alte cateva personaje", a declarat Titus Corlatean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite