Bani cu picătura pentru şcolile în construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile din judeţ nu-şi permit să mai achite lucrările de reabilitare. Aproape 100 de şcoli din judeţ se află în şantier, iar multe dintre acestea au oprit lucrările din lipsă de fonduri.

Altele sunt restanţiere firmelor constructoare care au prestat în avans. Şcolile care au sistat lucrările de reabilitare vor fi verificate de către Curtea de Conturi, acolo unde există bănuieli că s-a făcut risipă de bani publici. Măsura este iniţiată de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Printre şcolile care nu mai au finanţare pentru reabilitări este şi Şcoala Generală din comuna Sânmihaiu de Câmpie. „Este un adevăr crud. Dacă nu îi plăteşti, oamenii nu lucrează. Oricum, ei au făcut câteva lucrări în avans, deşi nu prea e voie”, spune Ioan Fiscutean, primarul comunei. Elevii folosesc jumătate dintre sălile şcolii şi vin la cursuri şi după-amiaza.
Reabilitarea şcolii a început din 2005 şi în ea s-au investit aproximativ un milion de lei. Primarul spune că, în trei săptămâni, şcoala ar fi terminată, dar mai este nevoie de circa 300.000 de lei. „Aşteptăm o hotărâre de Guvern prin care să primim finanţare pentru lucrările începute. Un bun gospodar nu se apucă de altceva până nu termină ce a început”, mai spune Fiscutean.

Banii s-au terminat, lucările continuă

Lucrări neterminate şi restanţe la firma constructoare sunt şi la Şcoala Generală din Târlişua. „Suntem restanţieri la firma prestatoare cu peste 300.000 de lei. Ei au fost oameni de omenie şi au lucrat în avans, dar acum nu se mai lucrează pentru că firma nu îşi mai permite”, explică primarul comunei Târlişua, Ştefan Negreanu. Până acum, valoarea investiţiilor se ridică la 900.000 de lei, pe care şcoala i-a achitat.
La Şcoala Generală Braniştea din comuna Matei se lucrează în continuare, deşi banii s-au epuizat. Valoarea investiţiei necesare se ridică la 650.000 de lei.

Nevoi urgente   

Reabilitarea a fost blocată, la sfârşitul anului trecut, şi la Grupul Şcolar „Grigore Moisil” din Bistriţa, unde s-au efectuat abia o treime din lucrările necesare. Până acum s-au decontat peste 800.000 de lei şi ar mai fi necesari peste 600.000 de lei. Prioritatea o constituie amenajarea atelierelor pentru cei care învaţă o meserie acolo. „Totuşi, sunt aici 200 de copii pentru care avem nevoie de ateliere. Nu avem nici măcar un atelier în care să amplasăm echipamentele. Ne-a venit un strung şi îl ţinem acolo într-o sală de clasă”, spune Ioan Rusu, directorul grupului şcolar.
În şantier se află şi Şcoala Generală nr. 3 „Avram Iancu” din Bistriţa, iar activitatea continuă, deşi încă nu există finanţare. Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mihai Mureşan, spune că toate aceste firme care efectuează lucrări în avans o fac pe riscul lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite