Bani pentru parcuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul lunii ianuarie, se pot depune proiecte în valoare maximă de două milioane de lei. Primăriile pot face proiecte pentru înfiinţarea de spaţii verzi pe care le vor

Până la sfârşitul lunii ianuarie, se pot depune proiecte în valoare maximă de două milioane de lei.

Primăriile pot face proiecte pentru înfiinţarea de spaţii verzi pe care le vor trimite la Ministerul Mediului până la sfârşitul lunii ianuarie. Fondurile pentru parcuri vor fi acordate prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului. Cea mai mare sumă ce poate fi obţinută este de două milioane de lei, dar numai pentru localităţi cu peste 100.000 de locuitori.

Potrivit Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului, pot obţine finanţări şi primăriile din localităţile unde populaţia este între 25.000 şi 100.000 de locuitori. Pentru acestea, suma maximă pe care o pot solicita va fi de 1,5 milioane de lei. Cea mai mică sumă o pot obţine localităţile care au minimum 3.000 de locuitori, adică 250.000 de lei. În formularul de finanţare, care se găseşte pe site-ul Ministerului Mediului, pot fi incluse şi cereri pentru lucrări precum arăturile de plantare, defrişări selective, decopertări, aport de material pământos sau pentru WC-uri ecologice.


Bani pentru extinderea parcurilor


Ghidul de Finanţare, aprobat prin Ordinul ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, arată că autorităţile locale au din nou posibilitatea de a solicita, pe lângă fonduri nerambursabile pentru înfiinţarea de noi parcuri, şi sume importante pentru extinderea şi reabilitarea celor existente.


În total, fondurile puse la dispoziţia autorităţilor locale pentru parcuri în anul 2008 sunt estimate la aproximativ 60 milioane de lei. Ultima zi în care mai sunt primite proiectele la Ministerul Mediului este 31 ianuarie.


O lege pentru arii protejate


Ministrul mediului, Attilla Korodi, anunţa în luna iunie a anului trecut că guvernul a alocat ministerului mediului 8 milioane de euro în 2007 pentru construcţia de spaţii verzi în interiorul localităţilor. "Pregătim lărgirea unui act legislativ pentru a finanţa arii protejate, grădini zoologie în reabilitare şi alte infrastructuri de mediu, pentru că am observat că e nevoie de implicarea din ce în ce mai mare a autorităţilor centrale în privinţa proiectelor autorităţilor locale", afirma Korodi.


Legea mediului a fost modificată în luna octombrie a anului trecut, printr-o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia primăriile au obligaţia să înfiinţeze spaţii verzi. În caz contrar, administraţiile locale care nu găsesc terenuri în care să înfiinţeze spaţii verzi vor primi amenzi cuprinse între 35.000 şi 40.000 de lei, până când vor găsi terenurile potrivite pentru spaţiile verzi. Până la sfârşitul anului 2010, fiecare localitate trebuie să aibă cel puţin 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Nu avem parcuri destule

Niciun oraş din România nu are 26 mp de spaţiu verde pe locuitor. În Bucureşti, oficial sunt 9 mp de spaţiu verde/locuitor, dar un studiu al Fundaţiei Eco-Europa spune că, de fapt, ar fi numai 2,5! Oricum, capitala noastră se situează pe ultimele locuri ale clasamentului oraşelor europene. Metropole precum Viena sau Stockholm au câte 70 mp de spaţiu verde/locuitor, în timp ce Londra dispune de 64 mp/locuitor.

În Bucureşti, conform cifrelor oficiale, cel mai bine stă sectorul 1, care are 10,51 mp de spaţiu verde/locuitor, iar cel mai rău stă sectorul 5, unde există numai 6,6 mp spaţiu verde/locuitor. Scandalurile recente legate de transformarea parcurilor în suprafeţe destinate construcţiilor au micşorat, cu siguranţă, aceste cifre.

Primăriile pot cere bani şi pentru extinderea spaţiilor verzi pe care le au în grijă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite