Bani nerambursabili pentru întreprinzători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin diverse programe guvernamentale IMM-urile pot beneficia de sprijin financiar. Intervalul de depunere a proiectelor pentru modernizarea serviciilor de piaţă este 12 -18 mai.

Un plan de investiţii bine argumentat le poate aduce întreprinzătorilor sprijin financiar de până la 200.000 de euro. „Orice firmă de mărime mică sau mijlocie poate beneficia de fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro, printr-un program derulat de Ministerul Finanţelor. Pentru asta trebuie doar să aibă un plan de investiţii bine argumentat”, spune Călin Haragoş, reprezentantul firmei Crius, consultant în management şi afaceri. 
Cererile de finanţare se pot depune la Ministerul Finanţelor încă din 16 martie 2009, da r bugetul de peste şase milioane de lei acordat de guvern nu a fost încă epuizat. Astfel, orice IMM care nu are datorii la bugetul de stat şi care nu a beneficiat de alte ajutoare care, cumulate, să atingă plafonul de 200.000 de euro, în ultimii trei ani fiscali, poate solicita ajutorul pentru dezvoltarea şi modernizarea.
„Cei 200.000 de euro pot fi cheltuiţi în domenii extrem de diverse, de la construcţii până la achiziţia de brevete sau utilaje şi instalaţii. IMM trebuie să investească şi apoi îşi recuperează toţi banii, mai puţin valoarea TVA”, explică Haragoş.

Sprijin pentru investiţii

La Târgul IMM-urilor 2009, care a avut loc miercuri, au fost lansate apelurile de proiecte pentru sprijin financiar nerambursabil de până la 1.075.000  de lei pentru investiţii pentru IMM. Tot atunci au fost lansate şi proiectele pentru sprijin financiar nerambursabil între 1.075.001 şi 6.450.000 de lei, tot pentru investiţii pentru IMM.
Proiectele vor putea fi depuse începând cu data de 8 iunie, pentru accesarea sprijinului nerambursabil disponibil prin POSCCE, axa 1, DMI 1. Investiţii productive şi pregătirea pentru competiţia pe piaţă în special a IMM-urilor, operaţiunea “Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile”. În cazul acestei scheme, sprijinul nerambursabil pentru IMM poate ajunge până la 70% din costurile eligibile. Pentru investiţiile mici depunerea proiectelor se face până la epuizarea sumei alocate. În cazul investiţiilor mari, termenul limită este 10 august 2009.

Recuperarea investiţiei

Din 12 mai şi până la epuizarea bugetului se pot depune documentele pentru obţinerea a până la o sută de mii de lei nerambursabili, prin programul guvernamental pentru sprijinirea dezvoltării IMM prin fonduri în limita sumelor plătite pentru profitul brut reinvestit.  Prin acest program întreprinzătorii primesc 16% din sumele cheltuite în 2008, din profit, pentru achiziţionarea de active corporale şi necorporale noi.
Potrivit lui Călin Haragoş, anul trecut în zona de Nord-Vest s-au epuizat cel mai repede bugetele pentru programele dedicate sectorului IMM. „De când cu criza, tot mai multe firme apelează la finanţări nerambursabile, mai ales că s-a  redus numărul documentelor ce trebuiesc depuse. Dacă o firmă accesează un program de finanţare şi băncile sunt mai cooperante cu ea, fiindcă au garanţia că îşi vor recupera banii”, a constatat Haragoş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite