Bani europeni pentru peşterile protejate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1,2 milioane de lei vor fi folosiţi pentru protecţia a 37 de peşteri din Apuseni. Peştera Vârfuraşu, Avenul Poieniţa şi Peştera Mare de pe Valea Firii, toate din judeţul Cluj, vor fi protejate din bani europeni

Proiectul, accesat prin Programului Operaţional Sectorial de Mediu, a primit toate aprobările necesare, iar contractul de finanţare va fi semnat în două trei luni. Cele 37 de peşteri protejate din Parcul Natural Apuseni vor „înghiţi” peste 1,2 milioane de lei, într-un proiect al Centrului de Iniţiativă pentru Mediu (CIM) din Cluj-Napoca.
Două peşteri de clasa A
În judeţul Cluj, două din cele trei peşteri protejate (Peştera Vârfuraşu şi Avenul Poieniţa) sunt clasificate în clasa A de protecţie - peşteri de valoare excepţională care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor, sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional.
Cea de-a treia peşteră de pe teritoriul judeţului Cluj este Peştera Mare de pe Valea Firii (cunoscută şi ca Peştera Humpleu), care are sectoare clasificate atât în clasa A, dar şi în clasa B - peşteri de importanţă naţională care se disting prin mărime, raritatea resurselor şi prin potenţial turistic. Cele 37 de peşteri din Apuseni (din totalul de 132 de peşteri din ţară) sunt în administrarea Parcului Natural Apuseni.

Porţi speciale

Neavând personalitate juridică, Parcul Natural Apuseni nu a putut atrage fonduri pentru un asemenea proiect, şi este partenerul CIM în proiectul de atragere a fondurilor europene.
O parte dintre cele 37 de peşteri, cele aflate în clasa A de protecţie - rezervaţii ştiinţifice, trebuie închise. Pentru acestea, ecologiştii clujeni vor realiza studii tehnice pentru porţi, care urmează să fie înaintate autorităţilor, pentru a investi în montarea acestora. „Cele care au deja porţi, nu corespund normelor fiindcă acestea nu permit o bună circulare a aerului şi a liliecilor. Pentru acelea, vom face propuneri de modificare”, a spus Călin Vodă, preşedintele Centrului de Iniţiativă pentru Mediu.

Sisteme noi pentru speologi

O parte din bani vor fi investiţi în echiparea peşterilor cu sisteme noi de pitoane, pentru că cele vechi au devenit nesigure pentru cercetătorii şi membri cluburilor de speologie care au acces în ele. După echipare, proiectul prevede cartarea peşterilor.
„Cartarea este utilă pentru ca administraţia parcului să revizuiască planul de management al acestuia. De asemenea, în proiect mai avem prevăzută realizarea unui film documentar în peşterile de clasa A, care va putea fi vizionat la cele patru centre de vizitare ale Parcului Natural Apuseni, la Sudrigiu, Doda Pilii, Gârda şi Padiş”,  a adăugat preşedintele CIM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite