Bani aruncaţi pe un sistem de securitate ineficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de siguranţă al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” a costat 50.000 de euro, dar poate fi depăşit cu uşurinţă de orice infractor. În acest moment, sistemul nu e conectat la niciun dispecerat de intervenţie şi nu are sistem de alarmare.

Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” a fost dotat cu un sistem de siguranţă de 50.000 de euro, care este însă ineficient. Alături de sistemul electronic de securitate este păstrat şi sistemul elevilor de serviciu, iar accesul este discriminatoriu din cauza folosirii a doi turnicheţi cu bariere (corp susţinător, n.r.) pentru trierea a 900 de elevi atât la intrare cât şi la ieşire. În acelaşi timp, profesorii pot ieşi pe uşa centrală prin simpla aliniere a cartelei pe dispozitivul de scanare de pe tocul uşii.
Sistemul este progamat în aşa fel încât elevii pot intra şi ieşi o singură dată. În urma sesizării noastre de ieri, directorul unităţii şcolare, Simion Bui şi şeful Poliţiei Comunitare, Viorel Filip, s-au întâlnit şi ne-au anunţat că agentul de pază va fi dotat cu aparat cu electroşocuri şi că sistemul va fi completat. „Agenţii au cursuri de pregătire făcute la Şcoala de agenţi de poliţie «Septimiu Mureşan» Cluj-Napoca, nu au arme pentru că ne-am gândit că nu e cazul în şcoli. Am decis astăzi să le dăm aparate cu electroşocuri, le avem în dotare, au sprayuri paralizante, am discutat să monitorizăm direct la Poliţia Comunitară, cum au sistem băncile, au buton în caz de atac, apasă direct şi semnalizează incidentul la intervenţie. Depinde de domnul director, de banii care îi are dumnealui”, ne-a declarat Viorel Filip. 

Nu s-a renunţat la elevul de serviciu

„Permanent e şi un elev de serviciu, gardianul încearcă să imobilizeze atacatorul, elevul de serviciu apasă butonul”, a susţinut directorul Simion Bui. „Eu i-aş sugera domului director ca, în cel mai scurt timp, să lase elevul să stea la ore”, l-a contrazis însă Viorel Filip.
Totuşi, şi în această dimineaţă, elevii de serviciu erau la posturi. „Nu s-a pus problema amplasării unor porţi înalte de acces, soluţia tehnică trebuia să fie în concordanţă cu conceptul arhitectural al clădirii, n-ai cum să pui în interiorul unei şcoli porţi ca la intreprinderi. Nu s-a umărit neapărat securizarea, ci conştientizarea elevilor şi profesorilor, din câte am înţeles, pe viitor părinţii vor putea urmări chiar şi online prezenţa şi activitatea copiilor. Conform avizului Biroului de ordine publică al IPJ, sistemul de control acces e considerat de securitate, dar într-adevăr este un sistem de limitare acces”, ne-a declarat Vultur Dorel, administrator Redatronic Serv Târgu-Mureş, firma ce a realizat lucrarea.
Lucian Racz, directorul Administraţiei Domeniului Public al Primăriei Târgu-Mureş ne-a declarat că pe baza analizei eficienţei sistemului de la Papiu ar putea fi realizate sisteme de securitate şi pentru alte şcoli.


Ce există acum

Au fost cheltuite 50.000 de euro pentru aparat de realizat legitimaţii, aparat de fotografiat, calculator cu hardisk special, patru camere video şi monitor supraveghere intrare. Directorul Simion Bui a anunţat că vor mai fi montate camere pe etaje şi în curte, în total vor fi 25. Completarea se va face din fondurile asociaţiei de părinţi, care va trebui cel mai probabil să achite şi conectarea sistemului la un dispecerat integrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite