Bancurile cu ardeleni au intrat în era multimedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima producţie din seria „Bancuri din Ardeal” poate fi descărcată de pe internet. Actorul băimărean Sorin Tănase a devenit cunoscut după ce a lansat trei CD-uri din seria „Bancuri din Ardeal”.

Discurile conţin, în total, peste două sute de „glumiţe 100% ardeleneşti”. Poante fără vârstă şi glume inedite, cum ar fi balada Meşterul Manole, care, în interpretarea maghiarizată devine „Mester Ur Manole”, este unul dintre bancurile devenite deja celebre printre ardeleni.

Ultimul audiobook din colecţia „Bancuri din Ardeal” se întinde pe 53 de minute, iar poantele şi interpretarea sunt realizate în totalitate de Sorin Tănase.

Umorul fără ocolişuri, în grai ardelenesc, aduce aminte, pe alocuri, de vechile obiceiuri din zonă. Bancurile au fost strânse de-a lungul anilor şi nu au o tematică anume, doar politica fiind exclusă.

În total, cele trei CD-uri conţin aproximativ 230 de glumiţe: unele cu Ion şi Mărie, altele cu ardeleni anonimi, altele, pur şi simplu, spuse în graiul regiunii.

Ideea a pornit de la... amintiri

Avantajul CD-urilor e că acestea nu trebuie ascultate de la un capăt la celălalt, ci pot fi selectate bancurile preferate. Primele două volume pot fi achiziţionate din magazinele de profil, la preţul de 19,9 lei, respectiv 24,9 lei. Ultimul poate fi descărcat gratuit de pe internet, accesând site-ul carteasonora.ro

„Prin anii ’90 am reuşit, împreună cu Mihai Nae, să le luăm cupa de pe masă celor de la Divertis. Pe atunci eram membri grupului Satiricon, am participat la Festivalul Tineretului Studenţesc şi am câştigat”, îşi aminteşte actorul.

Plăcuta amintire a făcut ca în urmă cu doi ani, când vechiul său prieten s-a întors din Viena, să se gândească la un proiect umoristic, astfel încât au lansat primele două discuri cu bancuri, la Cartea Sonoră din Timişoara, unde Mihai Nae e acţionar. „Ne-am propus să facem ce nu s-a mai făcut, mai ales că sunt ardelean convins şi cunosc toate poveştile ardelenilor”, spune Tănase.

Sorin Tănase, împreună cu Mihai Nae, au pus ideea în aplicare în urmă cu doi ani, iar într-un timp relativ scurt au apărut pe piaţă primele două CD-uri. „Am continuat deoarece am văzut că lumea e interesată şi atunci ne-am spus că merită”, a completat artistul.

Totuşi, cele trei volume nu conţin toate bancurile sale, fiind realizată o selecţie a celor mai reuşite creaţii. „E greu să scrii umor, nu toată lumea o poate face. Până chiar şi eu, pentru care bancurile sunt o pasiune şi fac asta de 20 de ani, nu îmi găsesc mereu inspiraţia”, ne-a povestit glumeţul băimărean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite