Băncile răsplătesc şi conturile la vedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile anuale oferite de instituţiile de credit pentru conturile curente "la pachet" pot depăşi 8% Pentru a atrage clienţi, băncile oferă pachete ataşate conturilor curente, în cazul

Dobânzile anuale oferite de instituţiile de credit pentru conturile curente "la pachet" pot depăşi 8%

Pentru a atrage clienţi, băncile oferă pachete ataşate conturilor curente, în cazul cărora bonificaţiile se apropie de cele practicate pentru depozitele de economii.

Presate de concurenţă, băncile încearcă să câştige noi clienţi oferind dobânzi chiar şi de 8,5% pentru sumele în lei păstrate în conturile la vedere.

Un astfel de randament este cu atât mai semnificativ cu cât, pentru un depozit în monedă naţională constituit pe o perioadă de un an, băncile din România oferă, în medie, o dobândă de 9,53%, potrivit firmei de consultanţă KTD Invest. În plus, spre deosebire de un depozit constituit pe o perioadă de un an, veniturile obţinute din dobânzile aferente contului curent nu sunt impozitate.

Avantaje suplimentare ataşate

O altă strategie concurenţială tot mai des întâlnită este aceea de a ataşa servicii suplimentare acestor conturi la vedere. Aici depinde de conceptul fiecărei instituţii de credit în parte, dar de regulă este vorba despre accesul la servicii de online banking, oferirea unei asigurări de viaţă sau emiterea unui card suplimentar fără costuri suplimentare.

Este bine să vă informaţi în legătură cu aceste avantaje de care aţi putea beneficia chiar şi fără să fiţi puşi în temă, întrucât multe dintre acestea sunt furnizate de către bănci chiar şi pentru simplele carduri de salariu.
Nu toate instituţiile de credit mizează pe o astfel de strategie.

Practic, majoritatea plătesc o dobândă de sub 0,5% pe an la contul curent. De exemplu, UniCredit-Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank, BRD şi MKB Romexterra oferă o bonificaţie anuală de 0,1%. Banca Comercială Română plăteşte 0,15%, iar Piraeus Bank şi Banca Transilvania - 0,25%.

Dobânzi uşor mai mari pentru sumele păstrate în conturile curente sunt practicate de Banca Românească (0,75% pe an) şi de Bank of Cyprus (0,5% pe an). Totuşi, unele instituţii de credit nu bonifică deloc aceste conturi, cum este şi cazul Volksbank, Procredit Bank şi OTP Bank.

Dobândă de 8,5% pentru pachete

Cele mai bune dobânzi oferite la pachetele ataşate contului curent sunt oferite de Millennium Bank şi ING Bank. Astfel de pachete nu au numai o dobândă mai bună, ci şi o serie de servicii incluse, oferite gratuit. De exemplu, pentru un cont clasic, Millennium Bank plăteşte o dobândă de doar 0,3%.

În schimb, dacă optaţi pentru varianta "la pachet", primiţi 8,5%, în schimbul unui comision lunar de 6 lei. În plus, beneficiaţi de internet banking, un card de debit şi de deschiderea de cont curent în valută fără alte costuri suplimentare.

O ofertă atractivă are şi ING, care oferă o dobândă de 8,25%. Printre avantaje se numără şi asigurarea de viaţă inclusă în pachet. În ceea ce priveşte taxele, ING percepe un comision anual de 20 lei pentru administrarea contului şi de 28 lei pentru mentenanţa cardului.

Dacă optaţi pentru cont curent la BRD, veţi primi o dobândă de 0,1% pentru bani. Dacă alegeţi însă pachetul pe care vi-l pune la dispoziţie banca, primiţi o dobândă mult mai bună, de 5,25%, şi acces gratuit la serviciile BRD Net.

Şi Raiffeisen Bank oferă un pachet similar în schimbul unei taxe lunare de 6,9 lei. În acest caz, dobânda este de 5%, printre avantaje numărându-se lipsa taxei de administrare, abonamentul gratuit la serviciul de internet banking şi posibilitatea de a deschide un cont curent în valută fără taxe. Dacă aţi fi optat pentru un cont la vedere clasic, dobânda de care aţi fi putut beneficia ar fi fost de doar 0,1%.

Bancpost face parte din rândul băncilor care nu plătesc dobânzi pentru conturile curente, dar oferă, opţional, un card American Express, care vine cu o taxă de emitere zero şi niciun comision de mentenanţă în primele şase luni.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite