Băncile mari nu sunt garantate total

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În caz de faliment, Fondul de Garantare a Depozitelor poate acoperi integral doar deponenţii a 25 de bănci mici şi mijlocii Valoarea depozitelor garantate s-a apropiat la sfârşitul

În caz de faliment, Fondul de Garantare a Depozitelor poate acoperi integral doar deponenţii a 25 de bănci mici şi mijlocii

Valoarea depozitelor garantate s-a apropiat la sfârşitul primului semestru de 110 miliarde lei. Creşterea cu 5% reflectă şi goana după lichidităţi a băncilor comerciale.

Volumul depozitelor garantate însuma aproape 110 miliarde lei, după primele şase luni din acest an, conform datelor furnizate ziarului "Adevărul" de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB).

"Suma reprezintă 46,54 % din volumul total al banilor depuşi la băncile participante la sistemul de compensare a deponenţilor garantaţi", ne-a declarat Niculae Vulpescu, directorul instituţiei. La schema de garantare a FGDSB contribuie 31 de bănci înregistrate în România plus o cooperativă de credit.

Băncile sunt la vânătoare de lei

Diferenţa până la 42 de instituţii de credit ce operează pe piaţa românească o reprezintă sucursalele cu sediul în celelalte state membre ale Uniunii Europene, ale căror depozite sunt garantate prin reglementările din ţările de origine ale grupurilor financiare mamă. Primele cinci instituţii de credit concentrau, la 30 iunie, 66,95 % din totalul depozitelor garantate.

Gradul de concentrare marchează o scădere faţă de cel înregistrat la 31 martie 2008, care a fost de 70,75%, ceea ce este considerat un fenomen pozitiv. Explicaţia constă în reorientarea retailului bancar spre atragerea de resurse financiare de la populaţie şi de la agenţi economici.

Urmare a politicii monetare promovate de Banca Naţională, de "înfometare" a băncilor în scopul atragerii de pe piaţă a excesului de lei, bancherii au fost nevoiţi să-şi îndrepte cu mai mare interes atenţia spre atragerea de depozite de la populaţie. Competiţia acerbă pentru lichidităţi şi implicit pentru cote de piaţă pe creditare a făcut ca băncile mici şi medii să reducă din gradul de concentrare al primelor cinci.

Stabilitatea şi garanţia cresc cota

"Cele 110 miliarde lei sunt suficiente pentru a acoperi integral depozitele garantate pentru fiecare din cele 25 de instituţii de credit, clasificate în ordinea crescătoare a sumei totale garantate", afirmă Niculae Vulpescu.
Cu alte cuvinte, pe de o parte fondul poate suporta în acest moment plăţile pentru oricare dintre băncile participante, de la poziţia 8 în jos, în clasamentul celor 32 de instituţii după volumul depozitelor garantate.

Pe de altă parte, fondul nu poate acoperi din resursele sale financiare sumele garantate pentru depozitele acumulate de oricare din primele 7 instituţii de credit înregistrate în România. Din datele furnizate de FGDSB rezultă că primele 7 instituţii bancare, după volumele depozitelor atrase, sunt, fiecare, mai mari decât 14 instituţii financiare mai mici la un loc. Suma garantată este de maximum 20.000 de euro sau echivalent. Această sumă poate fi accesată doar în cazul declarării falimentului unei instituţii de credit.

20.000 de euro fără riscuri

Fondul are ca resurse financiare principale contribuţiile obligatorii ale instituţiilor de credit, veniturile din investirea resurselor financiare şi recuperările din creanţele fondului la instituţiile de credit în faliment.

Pe lângă acestea, fondul mai are posibilitatea, potrivit legii, de a contracta împrumuturi. Tragerile din liniile de credit se vor efectua numai în cazul necesităţii completării resurselor financiare proprii ale fondului în situaţia falimentului unei instituţii de credit.

Pentru anul 2008, cota contribuţiei anuale a instituţiilor de credit participante la fond a fost stabilită de acesta, cu aprobarea BNR, la 0,1% şi au fost încheiate convenţiile pentru linii de credit stand-by în sumă totală de 190 milioane euro, în echivalent lei.

18 milioane titulari ale căror depozite sunt garantate, în limita plafonului de 20.000 de euro, de către Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite