Băncile-mamă nu vor stopa finanţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile-mamă nu vor stopa finanţarea
Băncile-mamă nu vor stopa finanţarea

Marjele ridicate de profit şi potenţialul pieţei vor menţine atractivitatea sistemului bancar autohton Deşi este dependent în mare măsură de finanţările din străinătate,

Marjele ridicate de profit şi potenţialul pieţei vor menţine atractivitatea sistemului bancar autohton

Deşi este dependent în mare măsură de finanţările din străinătate, stabilitatea sistemului bancar este departe de a fi ameninţată de o stopare a finanţării.

Analiştii susţin că nu există motive serioase de îngrijorare şi că nu se pune, încă, problema stopării finanţărilor din partea băncilor-mamă. Statisticile Băncii Mondiale arată că, la finalul primului trimestru din acest an, raportul procentual dintre creditele acordate în România şi depozitele atrase în sistemul bancar românesc a fost de 160%.

Ţările baltice, cele mai expuse

Procentul a crescut simţitor în ultimii ani, de la 122% în 2005 la 148% la finalul anului trecut. În rândul membrilor UE din Europa Centrală şi de Est, cele mai nefavorabile poziţii sunt ocupate de statele baltice, unde raportul este de 215%, urmate de România, Ungaria (134%), Bulgaria (122%) şi Slovacia (113%).

De cealaltă parte a baricadei se află Polonia, unde volumul creditelor acordate este egal cu cel al depozitelor atrase, şi Cehia, cu 90%. Raportul Băncii Mondiale subliniază inclusiv faptul că finanţarea străină se realizează, preponderent, prin intermediul băncilor-mamă.

"Dependenţa este semnificativă, dar asta nu înseamnă că stabilitatea sistemului bancar din România este ameninţată, mai ales că din acest punct de vedere nu suntem dependenţi de un anumit stat sau de o anumită regiune", explică Lucian Anghel, economist-şef la BCR.

În fapt, băncile-mamă ale instituţiilor de credit ce asigură finanţarea provin din diferite state, precum Grecia, Franţa, Italia, Austria etc.

Situaţia este foarte diferită în cazul statelor baltice, unde finanţarea se realizează în proporţie de 90% prin intermediul băncilor scandinave. Or, în aceste condiţii, dificultăţile întâmpinate de statele finanţatoare din nord vor fi resimţite automat şi în zona Baltică.

"În ciuda dependenţei de sursele străine şi a contextului internaţional nefavorabil, nu am constat încă o stopare a finanţărilor.

Dacă această problemă va apărea, cred că băncile-mamă vor opta pentru reducerea finanţării către alte state, şi nu către România", susţine Lucian Anghel.

Motivul pentru care interesul pentru sistem românesc nu va dispărea în viitorul apropiat este reprezentat de marjele de profit foarte bune pe care băncile străine le pot obţine în ţara noastră şi de potenţialul de creştere ridicat al pieţei creditelor din România.

Când e creditarea în valută avantajoasă?

Interesant este faptul că raportul dintre credite şi depozite este scăzut în state ca Polonia şi Cehia. Una dintre posibilele explicaţii stă în faptul că, în aceste două state, un credit în monedă naţională este mai avantajos decât unul în valută, datorită diferenţialului de dobândă dintre cele două variante de finanţare.

Ecartul provine din diferenţa dintre dobânzile de politică monetară din cele două state şi nivelul de 4% stabilit de către Banca Central Europeană pentru ţările din zona euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite