Băncile se luptă cu restanţierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea ratelor neplătite la timp de români a ajuns la aproape 1,4 miliarde de lei la finele primului trimestru. Restanţele populaţiei la credite dau bătăi de cap băncilor. Deşi numărul celor care nu şi-au plătit ratele la timp a scăzut în martie, sumele restante au continuat să crească.

Citiţi şi
FMI impune băncilor  mai multă prudenţă
Restanţele bucureştenilor la credite au explodat


Românii par să se descurce tot mai greu cu plata ratelor la împrumuturile contractate, iar acest lucru le îngrijorează în aceeaşi măsură şi pe bănci. Volumul creditelor restante mai mari de 30 de zile înregistrate de populaţie a crescut cu 42% în intervalul ianuarie-martie, până la un nivel de 1,392 de miliarde de euro.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul este unul consistent, de 122%, având la bază deprecierea cursului de schimb, creşterea dobânzilor şi puterea de cumpărare tot mai redusă a românilor.

Deşi în ultima lună a trimestrului întâi s-a înregistrat o uşoară scădere comparativ cu februarie a numărului de restanţieri, până la 511.207 persoane, dar şi a numărului de restanţe, respectiv 733.357, valoarea sumelor neachitate la scadenţă a continuat să crească.

Mai exact, sunt români care nu şi-au plătit mai multe rate la rând, dar şi români care înregistrează restanţe la două sau mai multe credite.

Creditele negarantate, greu de rambursat

Cele mai mari restanţe se înregistrează la împrumuturile în lei, de 974 milioane de lei la finele lunii martie, în creştere cu 33% de la începutul lui 2009. Volumul mare al sumelor restante se explică prin faptul că majoritatea împrumuturilor] în lei sunt negarantate.

Lipsa garanţiei nu constrânge clientul să-şi plătească rata la timp, aşa cum se întâmplă în cazul unui credit cu ipotecă.

Cuantumul restanţelor la împrumuturile în euro a ajuns la finele primului trimestru la echivalentul a 381,2 milioane de lei (90 de milioane de euro), în timp ce ratele neplătite de mai mult de 30 de zile la creditele în dolari se ridicau la 4,12 milioane de lei (975 de milioane de euro).

Un trend ascendent au urmat şi sumele neachitate la împrumuturile în alte valute (cu preponderenţă franci elveţieni), care se situau la finele lui martie la echivalentul a 32,426 milioane de lei (7,65 milioane de euro).

BNR cere majorarea capitalului a 12 bănci

Odată cu creşterea creditelor neperformante, scade şi gradul de solvabilitate al băncilor. Mai exact, fiecare avans al restanţelor va trebui compensat cu un aport de capital al acţionarilor pentru a menţine solvabilitatea la peste 10%, nivel solicitat de banca centrală în urma acordului cu FMI.

Astfel, în urma testelor de stres aplicate la cererea Fondului, BNR va cere majorări de capital în cazul a 12 bănci, în valoare de 4,15 miliarde de lei, potrivit unor surse citate de NewsIn.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite