Băncile pentru locuinţe pierd milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totuşi, studiile arată că românii încep să fie tot mai interesaţi de produsele de economisire-creditare Primele două bănci specializate în furnizarea de produse de

Totuşi, studiile arată că românii încep să fie tot mai interesaţi de produsele de economisire-creditare

Primele două bănci specializate în furnizarea de produse de economisire-creditare pentru domeniul locativ, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) şi HVB Banca pentru Locuinţe (HVB BpL), continuă să înregistreze pierderi. Cu toate astea, oficialii celor două bănci se arată optimişti în ceea ce priveşte evoluţia indicatorilor financiari, ca urmare, în principal, a dezvoltării pieţei imobiliare.

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a înregistrat o creştere a activelor de 85%, până la 75 milioane de euro, şi o dublare a economiilor clienţilor, până la 55 milioane de euro. "Pentru finele acestui an, RBL estimează o dublare a activelor băncii, la 135 milioane de euro", a declarat, ieri, Ionuţ Costea, preşedintele instituţiei.

Profitul vine după patru ani de la înfiinţare

Cât despre profit, oficialul băncii anunţă că RBL ar putea raporta acţionarilor plusuri în 2008 - 2009, după ce în 2006 a avut pierderi de 3,1 milioane de euro, sub estimările proprii. Ionuţ Costea a precizat că nivelul pierderilor înregistrate la finele exerciţiului financiar 2006 este mai mic decât cel previzionat iniţial, de 5,1 milioane de euro, datorită creşterii mai rapide a volumului afacerilor şi a limitării cheltuielilor. Oficialii RBL spun că este greu să lansezi şi să impui pe piaţa românească un astfel de produs care presupune mai întâi o perioadă de economisire şi apoi contractarea unui împrumut, cu atât mai mult cu cât pentru marea majoritate a românilor comportamentul este invers. Cu toate acestea, previziunile privind potenţialul de dezvoltare a acestei nişe de piaţă sunt optimiste, fiind legate şi de estimările privind creşterea şi pentru viitor a pieţei imobiliare. Odată cu relaxarea condiţiilor de creditare de către BNR, RBL are în vedere diminuarea sau chiar eliminarea avansului, după cum a declarat Luminiţa Manolache, vicepreşedintele RBL. Pentru acest an, RBL are un buget de investiţii de 8,5 milioane de euro, fonduri destinate dezvoltării reţelei de distribuţie, a celei informatice, pentru angajare de personal şi formare profesională. Banca şi-a mai propus să participe cu finanţări la proiectul de reabilitare termică a clădirilor derulat de stat, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele băncii.

Valoarea programului este de circa cinci miliarde de euro la nivel naţional, finanţarea fiind asigurată atât de stat, de autorităţile locale şi de asociaţiile de locatari. În prezent, produsele RBL sunt vândute prin trei canale principale de distribuţie: o reţea de agenţi proprii în care lucrează peste 3.500 de colaboratori activi, sucursalele şi agenţiile Raiffeisen Bank şi prin parteneri de afaceri. RBL are patru reprezentanţe în afara Capitalei, respectiv Iaşi, Cluj, Timişoara şi Sibiu. Pentru finalul anului, RBL anunţă că vrea să ajungă la un volum al finanţărilor de 50 milioane de euro, după ce anul trecut a acordat primele credite pentru locuinţe în sistem de economisire-creditare. Volumul finanţărilor acordate anul trecut de RBL se ridică la 2 milioane de euro. Tot pentru finele lui decembrie a.c. se mizează pe creşterea volumului depozitelor atrase de la clienţi de la 55 milioane de euro la sfârşitul anului trecut la 75 milioane de euro. Aceasta pe baza majorării numărului de clienţi de la 100.000, în decembrie 2006, la 170.000 în aceeaşi perioadă a lui 2007. Oficialii băncii apreciază şi creşterea sumelor medii contractate de clienţii din România până la 6.000 de euro în acest an, faţă de nivelul de 5.000 de euro în 2006 şi 4.500 de euro în 2005. RBL este prima bancă de economisire-creditare din sistemul bancar românesc, dedicată în totalitate domeniului locativ, şi oferă două tipuri de finanţări: cele două produse de bază ale sale, Creditul Locativ şi Creditul Intermediar, presupun, pe scurt, economisirea unei anumite sume de bani, după care titularii se pot împrumuta, beneficiind şi de prima anuală de la stat de 15% (maximum 150 de euro pe an).

Concurenţa, tot pe minus la profit

Şi la HVB Banca pentru Locuinţe (HVB BpL) rezultatul financiar 2006 s-a soldat cu pierderi, situaţie care are la bază investiţiile efectuate în dezvoltare. HVB BpL a fost lansată în septembrie 2005. "Rezultatele noastre financiare se încadrează în studiul de fezabilitate aprobat de acţionari, pierderea înregistrată fiind rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în 2006 pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie şi promovarea produselor sale pe piaţa românească", declară Adrian Răsmeriţă, şeful departamentului de Relaţii publice al HVB Banca pentru Locuinţe. Acesta a amintit că HVB BpL a introdus, în octombrie anul trecut, patru noi produse, două dintre ele fiind dedicate clienţilor cu inclinaţie spre economisire, restul punând accent pe credit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite