Băncile pentru locuinţe, în aşteptarea clienţilor răbdători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care optează pentru un produs de economisire-creditare trebuie să strângă bani cel puţin un an şi jumătate. Creditul imobiliar rămâne, în momentul de faţă, cea mai frecventă

Cei care optează pentru un produs de economisire-creditare trebuie să strângă bani cel puţin un an şi jumătate.

Creditul imobiliar rămâne, în momentul de faţă, cea mai frecventă alegere pentru majoritatea celor care vor să-şi cumpere o casă. Mulţi dintre români nici nu cunosc caracteristicile produselor oferite de băncile pentru locuinţe. În plus, factorul timp este cel care determină opţiunea de a apela sau nu la produsele de economisire-creditare.

Deşi reprezintă o alternativă la creditele imobiliare/ipotecare, produsele de economisire-creditare (de tip Bauspar) nu se bucură de o prea mare popularitate pe piaţa autohtonă. Opţiunea pentru astfel de produse depinde foarte mult de profilul social al familiei şi de orizontul de aşteptare al acesteia.

Un credit imobiliar sau ipotecar poate fi obţinut într-un timp relativ scurt de cei care deţin avansul necesar, în timp ce un împrumut la o bancă pentru locuinţe poate fi contractat după cel puţin 18 luni de economisire. "Produsele de economisire-creditare reprezintă o alternativă la creditele imobiliare, însă dacă vrei să-ţi cumperi o casă acum, nu apelezi la băncile pentru locuinţe.

Ele se adresează celor cu mijloace modeste şi care nu sunt presaţi de timp", a declarat, pentru "Adevărul", consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.


Un produs cu o istorie de numai trei ani


De asemenea, se poate vorbi şi de o notorietate încă scăzută a produsului de tip Bauspar. În prezent, pe piaţa românească activează doar două bănci pentru locuinţe - Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi HVB Banca pentru Locuinţe. "Să nu uităm că primele produse de economisire-creditare au fost lansate pe piaţa românească de abia acum trei ani.

Timp insuficient pentru a pătrunde în mintea românilor în aceeaşi măsură ca orice alte tipuri de produse bancare de masă", sxplică Ionuţ Costea, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.
Sistemul Bauspar din România se află într-o fază incipientă, comparativ cu ţările cu tradiţie în domeniul locative (Germania, Austria). Cu toate acestea, se aşteaptă ca, în viitor, numărul celor care vor apela la produsele de economisire-creditare să crească treptat.


"Potenţialul este foarte mare şi asta prin prisma cererii tot mai mari de locuinţe, de renovare a celor existente", a mai spus Costea.


Atuurile sistemului Bauspar


Deşi factorul timp ar putea fi un inconvenient, produsele băncilor pentru locuinţe aduc şi o serie de avantaje. Pentru că produsul de economisire-creditare este oferit numai în lei, asigură clientului o pază bună împotriva riscului valutar. În plus, statul susţine procesul de economisire a populaţiei şi acordă o primă care reprezintă 15% din suma constituită în depozit în anul anterior (dar nu mai mult de 150 de euro pe an). De asemenea, banca pentru locuinţe acordă o dobândă pentru banii economisiţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite