Băncile intră în era "generaţiei click"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile ridicate cu personalul au schimbat în sistemul bancar strategia de extindere pe piaţă După un proces agresiv de expansiune în teritoriu, băncile sunt, acum, interesate de

Costurile ridicate cu personalul au schimbat în sistemul bancar strategia de extindere pe piaţă

După un proces agresiv de expansiune în teritoriu, băncile sunt, acum, interesate de dezvoltarea serviciilor de internet banking sau a brokerajului de credite.

După ce ani de zile şi-au concentrat eforturile în vedere extinderii în teritoriu, băncile schimbă tactica.

Următoarea miză a instituţiilor de credit va fi dezvoltarea canalelor alternative de distribuţie, precum serviciile de internet banking sau brokerajul de credite. Analiştii susţin că, deşi România este subbancarizată din punct de vedere al ofertei, este suprabancarizată la capitolul reţea de unităţi.

Potrivit BNR, numai în primele trei luni ale anului au fost deschide 110 unităţi, ceea ce ridică numărul total al reprezentanţelor bancare la 5.591. Faţă de anul trecut, când au fost inaugurate 1.080 de unităţi şi sucursale, este de aşteptat ca ritmul de extindere a reţelei bancare să se tempereze în următoare perioadă. "Băncile trebuie să se concentreze pe eficientizarea sucursalelor, şi nu pe creşterea reţelelor", susţine Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank.

Angajaţii, prea scumpi

Analiştii spun că internet bankingul va înregistra cea mai spectaculoasă dezvoltare în următorii ani şi că cei care vor apela proponderent la acest servicii vor fi tinerii. "România are un potenţial fantastic pe acest segment şi ne vom trezi în următoarea perioadă în faţa <> ", a mai adăugat Oprescu.

În plus, deşi se află într-un stadiu incipient de dezvoltare în întreaga Europă Centrală şi de Est, serviciile de mobile banking vor intra, la rândul lor, în vizorul instituţiilor de credit în următorii ani. Astfel, analiştii estimează că băncile ar putea să-şi distribuie chiar şi 35-40% din servicii prin intermediul brokerilor şi 20% pe internet.

Noua tactică a băncilor ar putea reduce substanţial costurile cu personalul, mai ales într-un moment în care creşterea salariilor a devansat dinamica productivităţii. şi asta, în condiţiile în care aproape o treime din angajaţii din sistemul bancar au mai puţin de un an experienţă în domeniu.

"Întrucât sistemul s-a dezvoltat agresiv, iar zona universitară de specialitate nu produce suficienţi absolvenţi pentru a acoperi cererea din partea băncilor, s-a creat o bătălie pentru forţa de muncă, ceea ce a dus la o creştere a costurilor ce a depăşit creşterea productivităţii", explică directorul de retail al Piraeus Bank România, Cătălin Pârvu.

Ritmul de creditare s-a domolit

Temperarea creditării, despre care analiştii financiari avertizează în ultima perioadă, s-a adeverit. Potrivit ultimelor date ale băncii centrale, avansul creditului neguvernamental a încetinit în luna aprilie faţă de aceeaşi perioadă a lui 2007. Astfel, valoarea împrumuturilor acordate companiilor şi populaţiei a ajuns la suma de 168,73 miliarde lei, în creştere cu 64% faţă de luna aprilie a anului trecut.

În schimb, în intervalul martie 2008-martie 2007, avansul a fost de 66,3%. Cea mai mare creştere anualizată a fost înregistrată pe segmentul creditelor în valută (85,8%), faţă de doar 44,5% pe componenta împrumuturi în lei.

Faţă de luna precedentă, creditul neguvernamental a avansat cu 2,5%, din care 3,4% a fost reprezentată de creşterea împrumuturilor în lei şi 1,8% de cele în valută. În ceea ce priveşte economisirea, depozitele atrase în sistemul bancar au crescut, în aprilie, cu 2,8% faţă de martie şi cu 38,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, depozitele populaţiei şi companiilor au ajuns la valoarea de 137,34 miliarde lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite