Băncile şi companiile de asigurări, obligate să facă mii de angajări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima lună după integrarea României în UE s-au înregistrat 74 de notificări ale unor asigurători străini şi 7 din partea unor bănci străine care vor să activeze pe piaţa

În prima lună după integrarea României în UE s-au înregistrat 74 de notificări ale unor asigurători străini şi 7 din partea unor bănci străine care vor să activeze pe piaţa românească. Unul dintre efectele majore ale acestor intrări va fi o creştere exponenţială a necesarului de personal - fie funcţionari bancari sau ofiţeri de credite, fie inspectori, agenţi sau specialişti în asigurări.

Companiile de recrutare au sesizat deja creşteri spectaculoase la numărul de oferte de angajare pentru aceste categorii de job-uri şi se aşteaptă la o intensificare a acestei tendinţe

Companiile de asigurări vor investi mai mult în instruirea oamenilor, iar salariile vor creşte. Mulţi dintre agenţii care colaborează ca persoane fizice autorizate vor deveni angajaţi ai companiilor de asigurări.

Constantin Paraschiv, liderul Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci consideră că nu vor exista probleme deosebite privind atragerea forţei de muncă de către noii intraţi pe piaţa asigurărilor. Noii veniţi trebuie însă să investească în instruirea personalului. Un alt efect va fi creşterea salariilor. "Tinerii nu se grăbesc să se angajeze în asigurări", spune Paraschiv. El precizează că un agent de asigurare bun nu poate câştiga mai mult de 1.000 de lei. Ceilalţi câştigă, în medie, 500 lei, spune liderul sindical. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, salariul în acest domeniu este de 1.557 lei, iar numărul de persoane care lucrează în asigurări se ridică la 13.700. Liderul sindical explică diferenţa prin salariile mari oferite persoanelor din managementul companiilor şi precizează că doar 5.000 de persoane sunt salariaţi, firmele de asigurări plătindu-şi adesea oamenii ca persoane fizice autorizate. Este de aşteptat ca firmele să pună accent pe angajarea colaboratorilor în încercarea de a nu-i pierde în favoarea noilor jucători intraţi pe piaţă.

Pachetele salariale vor fi mai atrăgătoare

"Specialiştii în domeniu sunt cu mult mai greu de găsit, iar companiile de asigurări s-au orientat mai degrabă spre competenţele uşor de transferat decât spre experienţa strictă în domeniul asigurărilor. Un exemplu este recrutarea de personal din rândul băncilor. Este de aşteptat ca odată cu creşterea ofertei de locuri de muncă în domeniu, companiile de asigurări să fie nevoite să crească pachetele salariale şi de beneficii pentru a-şi păstra angajaţii în posturile-cheie", arată Liviu Constantinescu manager al companiei de resurse umane Hart. Cererea de forţă de muncă în asigurări e de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Prin creşterile din ultimele 3-6 luni, putem aprecia că, în cursul anului 2007, numărul de joburi în asigurări va creşte cu până la 400%", spune Liviu Dumitraşcu, deţinătorul site-ului eJobs.ro. El anticipează o creştere peste media naţională în special în oraşele din provincie, tocmai datorită faptului că în marile oraşe precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Braşov, piaţa locurilor de muncă în asigurări a crescut deja foarte mult în ultimele 12 luni.

Creşte necesarul de personal pentru extinderea băncilor în teritoriu

Cererea de forţă de muncă este, şi în piaţa bancară, în continuă creştere. Planurile de extindere a reţelelor teritoriale ale instituţiilor de credit deja prezente în ţară, alături de băncile care au anunţat că vor începe operaţiuni în acest an, arată o continuare a suplimentării locurilor de muncă din sistemul bancar. Spre exemplu, multe instituţii de credit îşi vor extinde reţeaua teritorială astfel încât să acopere şi să îşi consolideze poziţia în toate oraşele mari ale ţării, dar şi să pătrundă în oraşele medii şi mici. În plus, pe parcursul anului curent îşi vor începe activitatea două bănci - Bank of Cyprus şi BCP Millenium din Portugalia. Până n prezent, şapte instituţii străine au depus notificare la Banca Naţională pentru a derula activităţi pe piaţa românească. Printre acestea se numără JP Morgan International Bank Limited, JP Morgan Europe Limited, Citibank International plc, The Royal Bank of Scotland, Erste Bank, Lombard Odier Darier Hentsch Private Bank Limited şi Credit Suisse Luxemburg. Ceea ce înseamnă că evoluţia înregistrată în 2006 s-a putea repeta şi pe parcursul următorilor doi ani. Astfel, în 2006, numărul unităţilor bancare a depăşit 2.800 de agenţi, aproape de două ori mai mare decât în 2005. Simultan, numărul salariaţilor a sporit cu peste 7.000 de persoane, totalul depăşind 62.700 angajaţi în noiembrie 2006, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Totodată, şi salariul mediu brut obţinut pe parcursul anului trecut a sporit cu circa 10% faţă de nivelul mediu din 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite