Băncile anunţă, una după alta, tăieri de dobânzi - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre scăderea dobânzilor, reducerea variaţiilor la cursul valutar sau frânarea procesului de combatere a mitei. Printre alte subiecte, CHN Petroşani schimbă directori, iar un SRL din Slobozia a cumpărat creanţe Amonil.


Băncile anunţă, una după alta, tăieri de dobânzi.

Alpha Bank, jucător care se află în topul primelor zece bănci din România, a operat reduceri de până la jumătate de punct procentual la depozitele la termen în euro şi de până la un punct procentual la economiile în lei. În cazul depozitelor în lei pentru persoane fizice, noile niveluri ale dobânzilor se situează între 10,5% şi 11,75% pe an, în funcţie de tipul produsului şi de scadenţă, anunţă Business Standard.

Cursul valutar nu va mai avea variaţii atât de mari. Cursul de schimb leu/euro va mai fi "proinflaţionist" şi cu toate că nu este exclus să se mai producă variaţii, acestea nu vor fi foarte mari, afirmă Cristian Popa, viceguvernator al BNR. "Cursul nu cred că va fi atât de proinflaţionist pentru că nu îl văd să mai evolueze cu variaţii atât de mari. Desigur, variaţii pot să mai fie, nu exclud ca ele să se întâmple."Responsabil cu strategia de ţintire a inflaţiei, oficialul BNR susţine că există şanse foarte mari ca inflaţia să intre în intervalul de variaţie (3,5% plus/minus un punct), scrie Ziarul Financiar.

Criza frânează procesul de combatere a mitei.
Riscul de regres în ceea ce priveşte implementarea Convenţiei OCDE pentru combaterea mitei este accentuat de perioada de recesiune prin care trec statele, remarcă un raport al Transparency International, subliniind că majoritatea statelor nu fac niciun efort în acest sens. Raportul Transparency International 2009 privind implementarea Convenţiei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OCDE) pentru combaterea mitei, care vizează funcţionarii publici în tranzacţiile comerciale internaţionale, clasifică ţările în trei categorii: "Implementare activă (a convenţiei)", "Implementare moderată" sau "Implementare scăzută sau inexistentă", potrivit Wall Street.

Schimbare de directori la CNH Petroşani. Directorul general al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, Nicolae Drăgoi, a fost eliberat din funcţie, ieri, prin ordin al ministrului Economiei, conducerea companiei fiind preluată de directorul adjunct Constantin Jujan, transmite NewsIn. Ministrul Economiei i-a reproşat lui Nicolae Drăgoi că nu a aplicat cu fermitate un program de redresare a Companiei Huilei. Marţi, în urma Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, a fost decisă noua conducere a companiei miniere după ce, vineri, ministrul Economiei a decis să-l demită pe directorul general instalat în urmă cu doar câteva luni, conform Curierul Naţional.

Creanţele Amonil, cumpărate de un SRL din Slobozia.
Societatea cu răspundere limitată Chemgas Holding Corporation a devenit noul creditor al combinatului Amonil, după ce Riverside Development Ltd i-a cedat creanţele, de 54 de milioane de lei, pe care le deţinea asupra producătorului de îngrăşăminte, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti. Riverside Development Ltd controlează 99% din Chemgas Holding Corporation, societatea înfiinţată pe 20 ianuarie 2009, la aproape o săptămână după ce ziarul Bursa a anunţat, în premieră, că Riverside Development a cumpărat creanţele Amonil de la Distrigaz Sud.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite