Bancherul care te învaţă cum să drămuieşti banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Printz, director de retail în cadrul BCR, este omul din spatele „Domnului Diriginte“ de la Şcoala de Bani. Alexandru Printz spune că românii au pornit prea repede în tăvălugul bancarizării şi că au nevoie de o educaţie financiară pentru a decide ce e mai bine pentru buzunarul lor.

Pe Alexandru Printz, 33 de ani, l-am întâlnit la sucursala BCR din Drumul Taberei, de unde coordonează activitatea de retail din sectorul 6 al Capitalei. Deşi era doar ora 9.00 dimineaţa,l-am prins într-o şedinţă sau „la o discuţie cu ceai“, după cum îi place lui să spună.

Agitat, dând impresia omului pus tot timpul pe treabă, a insistat să mai dea câteva indicaţii colegilor înainte de a începe interviul. „Sunt mai rău decât argintul viu“, îmi confirmă el bănuielile. Conduce o echipă de 180 de oameni şi, în fiecare zi, vizitează trei-patru unităţi pentru a discuta cu angajaţii. Îşi face însă timp şi pentru întâlniri cu clienţii mai mari, conştient fiind de importanţa menţinerii unei relaţii.

Un diriginte cu vechime

Văzându-l, îţi dai seama că îl cunoşti de undeva. Şi totuşi, de unde? Aaa, da... seamănă cu „Domnul Diriginte“, personajul ilustrat grafic pe www.scoaladebani.ro, dar şi pe mai toate reţelele sociale importante.

De fapt, este chiar el, cel care ţine orele deschise la Şcoala de Bani, program de educaţie financiară, susţinut de BCR, ce are ca scop creşterea responsabilităţii românilor faţă de administrarea banilor.

Mai exact, în fiecare zi, între orele 16.00 şi 18.00, dezbate online cu cei interesaţi pe teme financiare. Astfel, poţi învăţa unde să-ţi plasezi economiile, cum să citeşti un contract de asigurări de viaţă sau cum să-ţi cumperi o casă printr-un contract de economisire-creditare.

Alexandru Printz spune că răspunsurile şi problemele ridicate de „cursanţii“ Şcolii de Bani i-au ajutat pe el şi pe colegii lui să se gândească la modul în care pot modifica produsele astfel încât să răspundă nevoilor populaţiei.„Sunt oameni de la care învâţ şi eu anumite lucruri“, povesteşte „Domnul Diriginte“ despre elevii lui.

Alexandru Printz spune că a ajuns să ţină orele deschise ca urmare firească a participării lui în toate celelalte proiecte BCR ce vizau implicare socială şi educaţie financiară. De altfel, în 2005, el a fost responsabil în BCR cu pregătirea programelor de dezvoltare a personalului şi cu asigurarea trainingului la nivel naţional.

Românii au nevoie de educaţie financiară

Bancherul este de părere că românii au fost prinşi prea repede în tăvălugul bancarizării şi că era nevoie pe piaţă de un program de educaţie financiară. „Românul trebuie să înveţe să decidă ce este mai bine pentru buzunarul lui“, a punctat el.

Mai mult, el spune că populaţia trebuie să înveţe să economisească şi să folosească online banking. „Orice produs de bancă electronică foloseşti, te ajută să stai acasă, la calculator, fără să mai vii la ghişeu să te stresezi că stai la coadă. Plus că este mult mai ieftin“, explică el.

Carte de vizită

Alexandru Printz lucrează la BCR de aproape nouă ani, şi, urcând treaptă cu treaptă, a ajuns, în 2007, director zonal pe retail în cadrul băncii. A terminat Academia de Studii Economice, iar acum urmează cursurile celui de-al doilea Master of Business Administration (MBA).

Intenţionează să scrie o carte despre „cum să dai din coate în România“, iar în timpul liber îi place să se ocupe de grădinărit şi să facă fotografii. De altfel, pe unul dintre pereţii biroului sunt aşezate mai multe fotografii înrămate cu familia.

„Pentru mine, familia este numărul unu“, întăreşte el. Pe alţi doi pereţi sunt aşezate diplome obţinute de-a lungul carierei şi panglici tăiate la inaugurarea a 14 din cele 17 agenţii din sector.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite