Bancherii le cântă prohodul firmelor mici şi mijlocii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criteriile UE ar fi prea dure pentru câteva sute de mii de întreprinderi mici, care nu dispun de resursele financiare necesare alinierii. În ciuda statisticilor care arată o înviorare a

Criteriile UE ar fi prea dure pentru câteva sute de mii de întreprinderi mici, care nu dispun de resursele financiare necesare alinierii.

În ciuda statisticilor care arată o înviorare a sectorului IMM în primele şase luni după aderarea României la UE, bancherii se aşteaptă la o "selecţie naturală" în rândul firmelor mici. Acestea vor avea probleme financiare pentru că trebuie să se alinieze unor cerinţe precum calitatea, mediul şi siguranţa sanitară a produselor.

Pentru a releva oportunităţile deschise sectorului bancar în perioada următoare, specialiştii au arătat că firmele mici vor duce lipsă de bani, dar au alunecat şi într-o anumită extremă, afirmând chiar că jumătate din IMM-uri vor sucomba.

Spre exemplu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a afirmat, ieri, că, "după aderarea la UE, asistăm la o selecţie naturală a IMM-urilor, din cele circa 700.000 de întreprinderi rămânând valide probabil jumătate".

Principalul argument al liderului ARB ar fi acela că multe IMM-uri "vor fi nevoite să se închidă sau să se reorienteze, pentru că nu vor avea forţa necesară să îndeplinească cerinţele europene în privinţa calităţii produselor, a siguranţei sanitare, precum şi cele referitoare la mediu".

Concluzia poate să fie tristă pentru micii întreprinzători, dar nu asta contează câtă vreme pare a fi o veste bună pentru bancheri, ameninţarea cu care se confruntă sectorul IMM fiind, de fapt, o oportunitate pentru finanţatori: "Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, băncile îşi îndreaptă atenţia spre sectorul IMM pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri structurale", a precizat Gheţea.

După retail, vine vremea IMM-urilor

"După ce piaţa de retail pentru persoane fizice va fi saturată, va urma momentul IMM-urilor", a adăugat preşedintele ARB, referindu-se la oportunităţile de extindere a băncilor. Instituţiile de credit îşi vor concentra activitatea tot mai mult pe finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, întrucât "cererea se egalizează cu oferta, iar băncile vor fi în căutare de noi nişe", a afirmat Gheţea, prezent la conferinţa "Comunicare-Bani-Dezvoltare, organizată de Asociaţia Română a Profesioniştilor în Relaţii Publice.

Liderul ARB a mai arătat că, după saturarea creditelor pentru retail şi IMM-uri, băncile îşi vor îndrepta atenţia către agricultură - domeniu cu potenţial mare de dezvoltare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite