Banca Millennium, cu ochii pe cei mai buni specialişti din domeniul bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portughezii caută angajaţi pentru cele 40 de sucursale care vor fi deschise în toamna acestui an Intrarea băncii portugheze Millennium pe piaţa autohtonă creează deja agitaţie în

Portughezii caută angajaţi pentru cele 40 de sucursale care vor fi deschise în toamna acestui an

Intrarea băncii portugheze Millennium pe piaţa autohtonă creează deja agitaţie în cadrul departamentelor de resurse umane din instituţiile de creditare care activează în România. Asta pentru că portughezii au început procesul de recrutare, iar sumele pe care le oferă viitorilor angajaţi sunt foarte greu de refuzat. Iar dacă o companie existentă se poate extinde prin recrutare internă, un jucător nou trebuie să se bazeze pe resursele din curtea concurenţei.

Mai mulţi angajatori de calibru care căutau specialişti din mediul bancar se plâng că nu pot face faţă ofertelor financiare pe care banca Millennium le aruncă în piaţă. Efecte mai importante ale procesului agresiv de head-hunting declanşat de portughezi sunt de aşteptat în perioada următoare, întrucât o serie de anunţuri de recrutare publicate de cei de Millennium expiră la sfârşitul acestei săptămâni.

Analiştii în resurse umane se aşteaptă ca portughezii să aibă în vizor cei mai buni specialişti în domeniu. Lupta e cu atât mai acerbă cu cât proaspeţii angajaţi pot aduce cu ei şi clienţi.

Anumite poziţii extrem de specializate dintr-o bancă, precum analiştii de credit, specialiştii în trezorerii, dealerii sau un specialist corporate sunt persoane foarte solicitate. "Sunt vânaţi, pentru că cei foarte buni sunt puţini şi atunci băncile se bat pentru oamenii de valoare", spune Mihaela Forgaciu, director de resurse umane la Banca Românească. La rândul său, Florin Luca, director de resurse umane al BRD, susţine că piaţa forţei de muncă a devenit extrem de volatilă şi sofisticată în condiţiile unei cereri din ce în ce mai mare de specialişti bine pregătiti. "A recruta cu succes oameni valoroşi, talente autentice aproape că devine o mare provocare", spune Luca.

Se caută numai angajaţii foarte bine pregătiţi

O miză extrem de importantă pentru conducerea băncii Millennium o reprezintă clienţii de calibru, mai ales că noua instituţie de creditare va ataca cu precădere segmentul corporate şi clienţii persoane fizice cu venituri foarte mari.

Directoarea de resurse umane de la Banca Românească crede că plecarea anumitor bancheri de la o bancă la alta îi poate determina şi pe unii clienţi să-şi mute conturile după aceştia. Asta mai ales în cazul în care există o relaţie de durată între specialistul bancar şi client, iar ofertele de produse ale băncilor sunt similare. "Relaţia personală contează mai ales în provincie", spune Adrian Stanciu, partener la firma de consultanţă în resurse umane Ascendis. Însă cu cât e mai mare organizaţia, cu atât relaţia este mai instituţională.

Pe lista de cerinţe pentru posturile scoase la concurs de Millennium se află cunoaşterea şi conştientizarea mediului şi tendinţelor industriei financiare şi capacitatea de a stabili structura şi de a dezvolta o afacere pe o piaţă nouă. Altfel spus, ei caută ceea ce oamenii de resurse umane numesc "talente", acele persoane capabile să creeze şi să evolueze rapid, nu doar să-şi îndeplinească nişte sarcini de serviciu într-o structură şi cu cerinţe clar definite. În plus, ei vor oameni care au avut deja succes pe poziţii similare. De altfel, nou-intraţii pe piaţă ţintesc mereu oamenii de pe poziţii de top ai băncilor aflate pe primele cinci locuri. "Întotdeauna au mers bine băncile <> , care nu erau în top. Atunci când au ajuns acolo au devenit ţinte de recrutare şi au început să le plece oamenii", spune Stanciu. "Banca va căuta oameni capabili pentru că nu are timp să-i crească. Trebuie să-şi populeze rapid structura. Din această cauză ea e dispusă să facă sacrificii, inclusiv de bani", spune Stanciu. Iar în acest moment, creşterea costurilor salariale e o problemă mult mai puţin importantă decât o amânare a lansării operaţiunilor.

Salariile din domeniul bancar cresc în mod susţinut

Florin Luca, director de resurse umane al BRD, spune că nu a resimţit încă intrarea pe piaţa muncii a băncii Millennium, motiv pentru care nu poate confirma creşterea salariilor. "Totuşi nu excludem posibilitatea apariţiei unor astfel de presiuni. Ne bazăm însă pe fidelitatea salariaţilor noştri, pe valorile pe care le împărtăşim şi, nu în ultimul rând, pe instrumentele noastre de retenţie." El precizează că piaţa este guvernată de cerere şi consideră că salariile în sistemul bancar vor mai creşte în mod susţinut în următorii 2-3 ani, după care va urma o perioadă de maturizare a pieţei. De altfel, nu mai puţin de 39 de instituţii de credit au notificat BNR despre intenţia lor de a furniza servicii în mod direct pe piaţa românească.

"Acum urcă salariile, uneori în mod iraţional, mai ales din cauza lipsei acute de buni manageri şi specialişti. Această practică va dispărea în momentul în care multitudinea de talente care se formează acum va intra în linia întâi şi va satisface nivelul crescut de cerere de competenţe. După aceea, vom asista, fără îndoială, la o calmare a pieţei muncii din sistemul bancar", estimează Luca.

Băncile pregătesc planuri de contraatac

Cu certitudine, banca Millennium nu va fi singura care va pune presiune pe angajaţii instituţiilor de creditare care activează pe piaţa românească. Spre exemplu, Banca Transilvania are în pregătire câteva proiecte menite să o protejeze faţă de alte bănci care au planuri de extindere. Ele vizează pachetul salarial, posibilităţile de dezvoltare profesională şi personală a angajaţilor, planuri de carieră, îmbunătăţirea continuă a mediului de muncă, a calităţii procesului decizional şi de management. "În plus, din punctul de vedere al resurselor umane, devin din ce în ce mai importante anumite aspecte care să completeze pachetul salarial, şi anume: abordare profesionistă şi prietenoasă; introducerea unui program de lucru mai flexibil, care să îmbunătăţească raportul muncă-viaţă personală; încurajarea iniţiativei şi a orientării antreprenoriale", spune Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania.

Din punct de vedere al culturii organizaţionale, este mult mai uşor să creezi o unitate atrăgând oameni de la diferite bănci decât în cazul unei fuziuni atunci când culturile se ciocnesc. Tot din acest motiv nu se recomandă nici formarea unor echipe atragând părţi din alte echipe.

Ce posturi vizează Millennium

Pentru a pregăti operaţiunile băncii Millennium, Banco Comercial Portugues SA din Portugalia a înfiinţat societatea Banpor Consulting SRL, cu capital social de 1,75 milioane de lei. Societatea are ca activitate principală consultanţa pentru afaceri şi de management. Domeniul principal de activitate prevede activităţi juridice, de contabilitate şi revizie contabilă, consultanţă în domeniul fiscal; activităţi de studii de piaţă şi de sondaj. Pentru centrala din Bucureşti, AIMS, firma care recrutează pentru Millennium, caută: manager pentru riscul de credit pentru retail şi corporate, manager de produs retail şi corporate, şef transferuri, şef administrarea împrumuturilor, administrator al împrumuturilor, şef pentru instrumente financiare comerciale şi auditor intern. Pentru sucursalele din Bucureşti, Timişoara, Oradea, Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Braşov, Ploieşti şi Constanţa se caută: manager de sucursală, casieri, reprezentanţi pentru relaţia cu clientul, directori pentru relaţia cu clientul, pentru retail şi corporate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite