Ban Ki-moon: Dublul veto rus şi chinez la rezoluţia ONU privind Siria reduce rolul Naţiunilor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dublul veto rus şi chinez la rezoluţia Consiliului de Securitate cu privire la Siria "reduce rolul ONU", a apreciat sâmbătă secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon.

Este o mare dezamăgire pentru poporul sirian şi pentru toţi susţinătorii democraţiei şi a drepturilor omului", a adăugat Ban Ki-moon, citat de purtătorul său de cuvânt.

Acest blocaj, a declarat secretarul general, "slăbeşte rolul Naţiunilor Unite şi al comunităţii internaţionale într-un moment în care autorităţile siriene ar trebui să audă o singură voce care să le ceară să pună capăt imediat violenţelor împotriva poporului sirian".

"În pofida votului de azi, comunitatea internaţională şi poporul sirian trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a ajunge la o tranziţie politică spre democraţie care să fie condusă de însăşi sirieni", a mai declarat acesta, subliniind că Naţiunile Unite "sunt dispuse să colaboreze îndeaproape cu Liga Arabă şi alţii" pentru a realiza acest lucru, relatează Mediafax.

China şi Rusia, aliaţi ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad, s-au opus prin veto sâmbătă la proiectul de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care condamna represiunile revoltelor de către regimul din Siria, în pofida bombardamentelor de la Homs.

Celelalte 13 state ale Consiliului au votat în favoarea textului condamnând "încălcările continue" ale drepturilor omului de către regimul sirian şi solicitând o tranziţie democratică după aproape 11 luni de violenţe care s-au soldat cu cel puţin 6.000 de morţi conform militanţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite