Bamele protejează inima de bolile cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bamele sunt considerate de nutriţionişti ca o bogată sursă de fibre pentru organismul uman. În comparaţie cu alte legume, bamele sunt sărace în proteine şi hidraţi de carbon. Însă ele

Bamele sunt considerate de nutriţionişti ca o bogată sursă de fibre pentru organismul uman. În comparaţie cu alte legume, bamele sunt sărace în proteine şi hidraţi de carbon. Însă ele asigură organismului 20 la sută din doza zilnică de Vitamina C. În compoziţia bamelor s-au mai remarcat şi betacarotenul - care este forma vegetală a Vitaminei A, potasiul şi fibre din belşug. Legumele sunt preferate şi de cei care urmează o cură de slăbire, pentru că furnizează circa 40 de kcal (la 100 g). Nutriţioniştii americani consideră că o dietă bogată în fibrele prezente în compoziţia bamelor pot preveni unele forme de cancer - printre care cel de colon. Vitaminele (A şi C) au puterea să încetinească ateroscleroza, de aceea, la consumatorii de bame riscul unui infarct sau al unui accident vascular este mult mai redus decât la ceilalţi.

Pui cu bame

Timp de pregătire: 50 de minute
Calorii: 250/porţia

Ingrediente: un pui, 200 g ficat de pui, 500 g bame, 3 cepe, 4 roşii, 2 dovlecei, câte o legătură de mărar şi pătrunjel, o linguriţă de cimbru, 8 ouă de prepeliţă, 50 ml ulei, o ceşcuţă cu vin alb.
Mod de preparare: tăiem roşiile, ceapa şi dovleceii în felii mai groase. Curăţăm bamele, iar verdeţurile le tăiem foarte mărunt.

Ficăţeii trebuie înăbuşiţi în apă cu puţin ulei, la foc potrivit, timp de 15 minute. Separat, înăbuşim legumele şi, după ce au scăzut puţin, le punem în vasul cu ficăţei.
Când ingredientele sunt fierte le amestecăm cu ouăle bătute spumă. Umplem puiul cu această compoziţie şi-l aşezăm într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra presărăm cimbru şi pătrunjel. Puiul va fi stropit, din când în când, cu ulei şi vin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite